Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, s-a declarat un receptor favorabil problemelor cu care se confrunta sectorul IMM, subliniind ca mediul de afaceri are „un rol esential” intr-o Romanie in care trebuie sa se construiasca mult.
Potrivit unui comunicat ALDE transmis AGERPRES, conducerea ALDE a participat joi la Colegiul National al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), la care au participat peste 60 de oameni de afaceri.
„Stiu ca sunt multe probleme de rezolvat in acest domeniu si tocmai de aceea consider ca aceste dialoguri sunt importante, pentru a vedea cum putem sa le rezolvam cel mai bine. Va asigur ca veti gasi in mine, in colegii mei din ALDE un receptor favorabil tuturor problemelor cu care se confrunta. Vreau sa institutionalizam aceste intalniri intr-un dialog permanent. Personal, consider ca, in Romania, avem mai mult nevoie sa construim – iar mediul de afaceri are un rol esential din acest punct de vedere -, decat sa ne irosim energiile in dispute sterile. Mediul de afaceri are o contributie importanta la cresterea economica si crearea de locuri de munca, iar statul trebuie sa sprijine sectorul IMM prin politici publice care sa vizeze o reglementare inteligenta, consultare cu organizatiile de profil, simplificarea procedurilor si debirocratizare pentru micii intreprinzatori”, a afirmat Tariceanu, citat in comunicat.
De asemenea, presedintele ALDE a precizat ca Romania a facut progrese remarcabile in domeniul competitivitatii.
„Competitivitatea economica s-a bazat pe costul redus al fortei de munca. Nu cred ca ne vom permite pe termen lung sa ne mentinem acest atu. Trebuie facute investitii in tehnologie, astfel incat productivitatea sa creasca. Din pacate, cred ca si la nivelul autoritatilor ar trebui o anumita sensibilizare, pentru a nu face greselile pe care anumiti decidenti politici par dispusi sa le faca”, a mai spus Tariceanu.
Potrivit sursei citate, Tariceanu s-a referit si la industria de aparare, afirmand ca „trebuie sa gasim un mecanism, astfel incat in momentul in care au aparut programele de cooperare industriala sa stimulam niste intreprinzatori care sa intre pe aceasta zona de tehnologie inalta, pentru a nu ne trezi ca dupa ce se termina programul pleaca si noi vom ramane cu o forta de munca cu care sa nu stim ce facem. Trebuie sa vedem cum facem, cum profitam de aceste activitati economice, pe o zona care aduce o valoare adaugata”.
Presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, sustine ca „mediul public trebuie sa treaca de la un proces de supralegiferare la un proces de proiecte cu impact major de modernizare a societatii romanesti”.
„Pentru a recupera decalajele existente, trebuie sa gandim o serie de programe care sa fie absorbite rapid in economie. Lipsa fortei de munca este in continuare o problema cu care se confrunta mediul de afaceri, astfel, trebuie sa venim cu o serie de programe dedicate diasporei. Procesul de digitalizare este deosebit de important in modernizarea societatii romanesti, atat a mediului privat, cat si a mediului public, pentru care am putea gandi un proiect national in acest scop. In egala masura, consideram important ca in anul 2019 sa sustinem ‘antreprenoriatul’ ca tema de tara a preluarii presedintiei Uniunii Europene, care, dupa parerea noastra, ar crea o premiera la nivel european si ar pune inainte de Europa sociala, Europa antreprenoriala”, a spus Jianu.
Presedintele Consiliului National al ALDE, Norica Nicolai, le-a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca „ALDE a lansat ideea unui proiect major pentru Europa IMM-urilor. Avem modele de succes in Uniunea Europeana si trebuie sa reusim sa incurajam aici capacitatea noastra economica, plus sa incurajam capitalul national”.
Potrivit ALDE, temele abordate de reprezentantii IMM au vizat stabilitatea si predictibilitatea pentru mediul de afaceri, programe dedicate romanilor din diaspora, „Antreprenoriatul” ca tema de tara pentru presedintia UE, digitalizarea IMM-urilor ca proiect national, importanta educatiei si infiintarea liceelor de antreprenoriat, scolilor profesionale si scolilor tehnice, cresterea absorbtiei fondurilor structurale, debirocratizarea masiva a sistemului.