Teodorovici: Trebuie incurajata intoarcerea fortei de munca in tarile de origine; nu pun in discutie cele patru libertati fundamentale

Romania se confrunta cu o criza acuta de forta de munca, iar o eventuala functie de stabilizare macroeconomica trebuie sa aiba ca principal scop sprijinul financiar pentru actiuni de incurajare a intoarcerii fortei de munca in tarile de origine, scrie marti seara ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pe propria pagina de Facebook, informeaza AGERPRES.

“Nu am pus, nu pun si nici nu voi pune vreodata in discutie cele patru libertati fundamentale pe care se bazeaza Uniunea Europeana: libera circulatie a persoanelor, a marfurilor, a serviciilor si a capitalurilor. Dar daca o problema nu este discutata la nivel european, toate celelalte state membre considera ca lucrurile sunt perfecte. Astfel, din Romania au plecat sute de mii de tineri catre alte state, efectele fiind oportunitati de dezvoltare diminuate, iar economia tarii noastre fiind afectata. Aceste declaratii au fost facute in contextul in care Romania se confrunta cu o criza acuta de forta de munca, intentia mea fiind aceea de a propune solutii care sa vina in sprijinul nostru al tuturor, atat din punct de vedere economic cat si social”, mentioneaza Eugen Teodorovici.

El afirma ca a dorit sa sublinieze necesitatea de a standardiza la nivel european legislatia si procedurile privind accesul pe piata muncii in statele europene, astfel incat sa existe conditii egale de acces pentru toti cetatenii Uniunii Europene.

“In niciun caz nu este vorba de o piedica sau de o limitare a accesului romanilor in spatiul european, ci mai degraba dorinta mea, asa cum a fost intotdeauna, de a apara si promova interesele romanilor si ale companiilor romanesti”, precizeaza ministrul Finantelor.

Potrivit sefului de la Finante, in Europa Centrala si de Est somajul nu a inregistrat cote alarmante nici in perioada de criza, problema principala fiind migratia fortei de munca, in special cea calificata, catre state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piata muncii, care afecteaza potentialul de crestere si incetineste convergenta la nivelul Uniunii Europene.

“Prin urmare, o eventuala functie de stabilizare macroeconomica trebuie sa aiba in vedere, in special, interesele statelor afectate de deficit al ocuparii pe piata muncii si trebuie sa aiba ca principal scop sprijinul financiar pentru actiuni de incurajare a intoarcerii fortei de munca in tarile de origine. Indiferent de sensibilitatile europene am reprezentat si voi reprezenta intotdeauna interesul Romaniei si al romanilor!”, incheie Eugen Teodorovici.

Intr-o dezbatere la Parlament avand ca tema invatamantul universitar dual si criza fortei de munca, ministrul Finantelor Publice a afirmat ca permisul de munca ar trebui limitat la 5 ani fara drept de reinnoire in aceeasi tara.

“Eu am ridicat problema asta si la nivelul colegilor mei, ministri de Finante din Europa, si am spus, poate suna asa mai restrictiva, mai nu stiu, de alta factura, (…) dar asta este, trebuie sa invatam la nivel european ca, cu cat o zona devine mai saraca, cu atat o zona devine mai bogata, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, daca suntem cu adevarat lideri, vorbesc de toti liderii europeni, la nivel european, trebuie sa fie acea coeziune, cu adevarat coeziune politica sociala. Nu incarci si intaresti partea de Vest si lasi restul de Europa prin fel de fel de conditii, o lasi in afara.

Deci, limitarea dreptului de a lucra. In ce sens ca iar o sa vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie dupa primul permis sa iti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Ca asa daca sta in Germania si tot primeste drept de munca, pai nu o sa se intoarca cel din Germania care lucreaza in veci in Croatia, Romania, adica tarile de unde, poate, forta de munca a plecat. Deci, trebuie sa fie o astfel de masura discutata. Maxim 5 ani si, dupa 5 ani, la revedere, te duci in alta tara si iti cauti loc de munca”, a sustinut Teodorovici.

Declaratiile ministrului Finantelor au atras critici din partea sindicatelor, reprezentantii Blocului National Sindical catalogand drept anti-europeana propunerea lui Teodorovici, venita cu putin timp inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE de catre Romania.

“Cu foarte putin timp inainte de preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici (ministrul Finantelor, n.r.), ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere ministrilor de finante din statele membre UE in deplina contradictie cu principiile fundamentale ce stau la baza constructiei europene. Consideram ca discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fara nici o legatura cu prezentul si viitorul acestui proiect politic de anvergura. Introducerea de restrictii in ceea ce priveste exercitarea dreptului la munca de catre cetatenii UE incalca indiscutabil teze din Tratatul privind functionarea Uniunii”, precizeaza BNS.

Totodata, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, lider al ALDE, a declarat ca dreptul de a munci in interiorul Uniunii Europene este castigat de toti romanii, iar problema deficitului de forta de munca in Romania, o problema reala, nu se rezolva prin limitarea unui drept castigat prin obtinerea calitatii de membru al UE.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1