1 aprilie, Ziua Pacalelilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Originile Zilei Pacalelilor, indelung disputate, nu au fost gasite cu exactitate, istoricii considerand ca obiceiul farselor este o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiecarei tari cu legende stravechi si cu ceremonialuri de intampinare a Anului Nou si ulterior a primaverii.

Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit uscat dupa ce apele au inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie.

O alta varianta este legata de rastignirea lui Iisus Hristos, care se spune ca dupa ce a fost condamnat la moarte, a fost trimis de la Annas la Caiaf, apoi la Pilat, apoi de la Pilat la Herod si invers, rastignirea avand loc la 1 aprilie.

A treia ipoteza, acceptata de majoritate, sustine ca originea zilei de 1 aprilie are stransa legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. in vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti “nebuni de aprilie”. Pe masura trecerii timpului, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

Indiferent de unde se trage, ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in majoritatea tarilor lumii. Marcata mai intai in Europa, Ziua Pacalelilor a emigrat peste Ocean si apoi pe tot globul.

in Franta, unde Ziua Pacalelilor a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei pacaleli este numit “poisson d’ Avril” (peste de aprilie). Acesta trebuie, conform traditiei, sa poarte intreaga zi o hartie prinsa cu un ac cu gamalie, pe spate. Hartia trebuie ori ori sa fie decupata in forma de peste, ori sa aiba un peste desenat. Toate acestea din cauza faptului ca in luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele paraseste semnul zodiacal al “Pestilor”.

in Anglia, Ziua Pacalelilor este marcata timp de doua zile: cel pacalit este numit “noddy” si trebuie sa poarte o coada atasata pantalonilor sau fustei. in Scotia, acestuia i se spune “April qowk” sau “April cuckoo”(cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste venirea primaverii. Importanta cu care este privita Ziua Pacalelilor in Marea Britanie este dovedita de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populatia.

De exemplu, acum cativa ani, televiziunea nationala a tansmis un documentar despre o ferma specializata in cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii de spaghete!

Nu este insa singurul caz in care mass-media s-a implicat in pacaleli de 1 aprilie. Astfel, in 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca parlamentul statului Alabama a hotarat sa schimbe valoarea numarului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3; in 1950, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit; in urma cu ceva ani, anumite pagini de internet din China si Coreea au anuntat ca Bill Gates a fost asasinat, iar in 1995 televiziunea din Malta a anuntat descoperirea unei grote subterane in care se afla un templu preistoric.

in Spania, celor pacaliti de 1 aprilie zi li se atribuie epitetul de “natarai”.

Japonezii sarbatoresc la 1 aprilie “Ziua papusilor”, sau “Ziua bucuriei celor mici”, carora le ofera in dar papusi.

Ziua Pacalelilor este sarbatorita si in unele state din America Latina – Peru, Mexic si Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de “Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeasi sarbatoare este marcata si in Belgia, unde insa se sarbatoreste si 1 aprilie.

in Iran si in unele parti din India, Ziua Pacalelilor (“Sizdah Bedar”) are loc in cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz), anul acesta la 2 aprilie, dupa calendarul zoroastrian, dupa care se gideaza parsii.

in Romania, pacalelile de 1 aprilie au inceput sa fie practicate in secolul al XIX-lea.

Pacalelile practicate de 1 aprilie variaza de la cele simple, de genul, “ti s-au murdarit pantofii” la cele foarte elaborate, la care unul sau mai multi membri ai familiei sau prieteni “lucreaza” mai multe zile.

Un grup de istorici contemporani a realizat un top al celor mai reusite farse de 1 aprilie ale tuturor timpurilor. Primul loc este ocupat de farsa jucata de primaria orasului Cologne (Germania), in 1993, celor care practicau jogging in parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergatori, spunandu-le ca tocmai a fost votata o lege, carora daca nu i se conformeaza, vor fi amendati. Gardienii spuneau ca legea impune incadrarea alergatorului in limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai putin. Motivul? O alta viteza ar fi deranjat veveritele din parc, aflate in perioada imperecherii.

Exista si superstitii legate de pacalelile de 1 aprilie. Se spune ca este bine sa faci farsele inainte de ora pranzului, pentru ca altminteri vei avea ghinion tot anul, scrie agerpres.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2