1 DECEMBRIE – Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Cați bolnavi avem în Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1

Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecţiei HIV şi solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume. Uniunea Naţională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA continuă Campania Naţională „Nu-ţi feri privirea!”, o campanie care urmăreşte transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia HIV.

„Promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată ţara prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi/sau spitalelor de boli infecţioase, este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament şi servicii medicale. Testarea HIV se poate face şi în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată şi variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra şi le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge, promovarea căilor de transmitere a HIV şi a comportamentelor fără riscuri de infectare – fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate şi putem să ne protejăm de infecţia cu HIV şi alte infecţii cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri şi folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri, Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect şi ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecţie a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viaţa persoanelor care trăiesc cu HIV şi este important ca populaţia să înţeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante şi discriminatorii să dispară”, precizează instituția amintită mai sus.

Se mai vorbește despre accesul la tratament şi servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV – este în principal o cale de asigurare a unei calităţi crescute a vieţii pentru cei infectaţi, dar şi o cale majoră de prevenire a noilor infecţii, pentru că o persoană bine tratată devine Nedetectabilă (HIV este sub limita de detecţie a aparatelor în sângele persoanei) şi nu mai transmite infecţia.

În Maramureș aveam în luna august a acestui an un singur caz de HIV raportat, la o persoană din grupa de varstă 25-34 de ani. Conform datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică, la acest moment avem în județ un număr de 160 de persoane cu SIDA, din care 102 sunt bărbați, respectiv 58 de femei.

„Campania Naţională „Nu-ţi feri privirea!” se desfăşoară majoritar în mediul online, prin intermediul reţelelor de socializare, unde se vor transmite mesajele campaniei prin intermediul unor videoclipuri şi imagini special creeate. Totodată, campania se desfăşoară şi offline, în cadrul comunităţii, cu ajutorul a 11 asociaţii locale de persoane seropozitive din mai multe judeţe ale tarii, unde se vor realiza campanii de informare în şcoli din judeţe, pe teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, campanii de informare stradală – distribuirea de materiale informative pe tematică HIV. Voluntarii prezenţi la activitate oferă informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru, evenimente publice de tip masă rotundă/ dezbatere/ fundă umană la care vor participa autorităţile locale, presa locală şi voluntari, cu scopul de a aduce în atenţia publică faptul că infecţia HIV nu a dispărut şi că sunt necesare acţiuni concrete în direcţia prevenirii transmiterii, testării, diagnosticării şi tratării în bune condiţii a celor infectaţi.

Educaţia pentru sănătate este o parte importantă a educaţiei care ar trebui pornită din grădiniţă şi continuată pe tot parcursul şcolii şi pe tot parcursul vieţii. Din păcate din şcoală lipseşte această educaţie. Campania UNOPA continua o tradiţie de peste 20 de ani, a campaniilor organizate pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, în care încercăm să transmitem, tinerilor în special, cum se transmite şi cum ne putem proteja de infecţia cu HIV. Însă e nevoie de o astfel de educaţie pentru populaţie care să fie continuă, de amploare, parte a sistemului de educaţie şcolară şi de educaţie a adulţilor, astfel încât o mare parte a cazurilor noi de infectare să fie prevenite” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2022 un număr de 17.536 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 264 persoane. Dintre noile cazuri, calea de transmitere principală rămâne calea heterosexuală (61%), urmată de sexul neprotejat între bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi (31%) şi prin consum de droguri injectabile (7%).

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole