1 Decembrie-Ziua Nationala a Romaniei

Ziua nationala a Romaniei a fost ziua de 10 mai, intre anii 1866-1947 apoi, din 1948 si pana la Revolutia din 1989 a fost ziua de 23 august. Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania. De atunci si pana acum aceasta s-a pastrat.

In anul 1918 s-a incheiat procesul de intregire nationala prin unirea Transilvaniei cu Romania, iar orasului Alba Iulia i-a revenit marea si nobila misiune de a gazdui desfasurarea acestui maret act din viata Romaniei moderne. In dimineata zilei de 1 Decembrie 1918, in Sala Unirii din Alba Iulia delegatii din Transilvania au hotarat Unirea cu Romania.

Momentul central din acea zi l-a reprezentat citirea Rezolutiei Unirii in plenul Adunarii, de catre Vasile Goldis. Ulterior, actul fundamental a fost adoptat in unanimitate de catre cei prezenti.

Sala Unirii din Alba Iulia va ramane, vesnic, un simbol si un templu al Romaniei Mari, unde s-a hotarat si semnat actul Marii Uniri. Aici este locul in care oamenii simt cu adevarat mandria de a fi roman.

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1