10.000 de persoane au celebrat cea de-a 150-a aniversare a Operei de Stat din Viena


Peste 10.000 de persoane s-au adunat duminica seara la Opera de Stat din Viena, in contextul in care prestigioasa institutie a sarbatorit 150 de ani de existenta cu un concert in aer liber, au indicat organizatorii, citati de dpa, titreaza Agerpres.

Vedete precum soprana suedeza Nina Stemme, tenorul francez Roberto Alagna si basul italian Ferruccio Furlanetto au incantat multimea, care a ascultat concertul de pe strazi si de la ferestrele deschise. Opera, una dintre cele mai apreciate institutii de muzica clasica la nivel mondial, a avut insa parte de un inceput tragic. Atunci cand cladirea neo-renascentista a fost inaugurata in mai 1869, ambii sai arhitecti erau deja morti: Eduard van der Nüll se spanzurase deoarece publicul a urat initial designul acesteia, iar August Sicard von Sicardsburg murise de o boala pulmonara.

In cei 150 de ani care au urmat, la conducerea operei s-au succedat numeroase personalitati precum compozitorii Gustav Mahler si Richard Strauss sau dirijorii Herbert von Karajan si Lorin Maazel. Ceea ce face insa aceasta opera unica este orchestra sa, din care fac parte membri ai Filarmonicii din Viena, si repertoriul sau imens de 120 de opere si 62 de spectacole de balet. O data pe an auditoriul si scena sa se transforma intr-un gigantic ring de dans cu ocazia faimosului Bal al Operei, la care participa lideri politici, staruri ale muzicii clasice si membri ai elitei vieneze.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1