10 sfaturi utile pentru evitarea leziunii genunchilor

PNL

Cele mai frecvente accidente in timpul schiului sunt leziunile la genunchi. Majoritatea accidentelor pot fi evitate prin atentie si prevenire. Am colectat mai jos cateva dintre cele mai importante precautii.

Cele mai frecvente vatamari suferite in timpul schiului sunt intinderile de ligament, respectiv ruperea completa sau partiala al acestuia. Daca in timpul caderii, legaturile se blocheaza, genunchiul va incepe sa se rasuceasca. Acesta cauzeaza leziuni minore sau majore, care vor necesita diferite tratamente, sau chiar interventii chirugicale.

Este important de stiut ca, daca ligamentul se rupe, nu mai poate fi cusut, ci trebuie inlocuit cu tesatura proprie (rareori cu tesatura artificiala). Oricat de dezvoltat este stiinta medicala in present, ligamentul inlocuit nu va fi nici o data la fel de flexibil ca cel original, deci trebuie sa avem grija de acesta. Mai jos gasiti cateva sfaturi utile pentru a reduce riscul de accidentare!

1. Invata sa schiezi cu instructor!
Cu cat technica este mai buna, cu atat sansele de accidentare sunt mai mici.

2. Regleaza-ti legaturile in mod corespunzator!
Reglarea necoraspunzatoare creste riscul de ranire le 8 ori. Este foarte important ca reglarea sa fie corespunzatoare in concordanta cu greutatea corpului si nivelul de cunostinte, astfel in cazul unei cazaturi schiurile sa se desprinda ca sa evitam rasucirea genunchilor. De asemenea, atunci cand inchiriati schiuri sa spuneti exact greutatea si nivelul de cunostinte.

3. Tine o zi de odihna!
Potrivit statisticilor, cele mai multe accidentari au loc in a treia zi, dupa amiaz, in jurul orei 3. Motivul pentru acesta este faptul ca, oboseala musculara cauzata de sport atinge varful dupa 48 de ore.

4. Daca te simti oboist la finalul zilei, foloseste mai degraba liftul pentru a cobori!
La finalul zilei, partiile de obicei devin inghetate, cu multe movile. Coborarea cu muschi obositi nu numai ca este neplacuta, dar creste si riscul de accidentare. Nu fortati coborarea, mai bine sa folositi telecabinele sau telescaunele pentru a cobori.

5. Ai grija de greutatea corporala!
Cu cat excesul de greutate este mai mare, cu atat este mai mare sarcina suplimentara in genunchi.

6. Stai in zona ta de confort!
Controlul este util, nesabuinta este mai putin util.

7. Bea alcool doar dupa schi!
Este tentant sa bei o bere dupa pranz, sau un paharel de tarie care iti incalzeste si sufletul, dar in acelasi timp este si foarte periculos. Alcoolul afecteaza timpul de reactie, reflexele si coordonarea miscarii, care pot conduce cu usurinta la accidentari.

8. Schiaza in afara sezonului de varf!

Daca esti incepator si te deranjeaza multimea pe partii, alege extrasezoanele! In sezonul de varf, evita pauzele de schi si daca este posibil, programeaza aceasta activitate pe timpul saptamanii, sau alege o statiune de schi mai putin aglomerata.

9. Daca nu ai probleme cu genunchii, nu purta dispozitive de fixare ale genunchilor!
Potrivit specialistului de genunchi din Wimbledon, Jonathan Bell, dispozitivul de fixare este recomandat numai celor care se intorc la schi cu rani vindicate partial sau complet, sau celor care sufera de o artrita usoara. In alte cazuri nu recomanda folosirea dispozitivelor, deoarece in lipsa acestora putem dezvolta muschii genunchiilor, astfel incat sa poata reactiona la diferite tensiuni si incordari.

10. In caz de accident, solicita ajutor imediat!
Chiar daca pare doar o accidentare minora, este foarte important sa nu-ti pui greutatea sau sa schiezi inainte de a fi vazut de un medic specialist. Medicii speciali din statiunile de schi sunt pregatiti pentru astfel de accidentari si pot sa trateze vatamarile intr-un mod profesionist.

skimania.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2