septembrie 19, 2019

Specialistii avertizeaza: Riscul de imbolnavire cu trichineloza este ridicat

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

carneReprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures au emis o atentionare cu privire la riscul mare de imbolnavire cu trichineloza, in perioada Sarbatorilor de Iarna. Astfel, specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate.

De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.

“Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Semnele clinice de boala sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme ale pleoapelor  si fetei insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie”, arata specialistii din cadrul DSP Maramures.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:

Consumulcarnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic

Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.

Achizitionareade catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate.

Taierea clandestinaa animalelor

Boala nu se transmite interuman

ZiarMM

 

 

Reclame home 1
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *