Baia Mare se ingroapa in datorii. Primarul Chereches vrea sa ia un mega imprumut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

catalin cherechesNici mai mult nici mai putin de 100 milioane lei (20 milioane euro) este valoarea unui nou imprumut pe care l-ar putea contracta Primaria Baia Mare. Proiectul initiat de primarul Catalin Chereches ajunge pe masa consilierilor locali joi, 7 ianuarie, in cadrul unei sedinte extraordinare.

Ce vrea sa faca primarul cu acesti bani nu este greu de ghicit. Asa cum se arata in anexele proiectului este vorba despre achizitii imobiliare, reabilitari si imbunatatirea infrastructurii. Idei frumoase, insa intrebarea este daca vom putea rambursa vreodata aceasta suma, avand in vedere ca vorbim de un al doilea imprumut contractat de executiv in ultimii trei ani. Primul, aprobat de consilieri in 2013, a fost cheltuit deja de municipalitate. Pana acum executivul nu a dat vreo explicatie pe ce s-au dus aproximativ 100 de milioane de lei din acel credit.

Conform informatiilor oferite de sursele ZiarMM, banii s-ar fi cheltuit initial pentru mai multe investitii cu finantare europeana. Dupa finalizarea lucrarilor, banii au fost decontati de Uniunea Europeana, intrand in contul Primariei. Daca traducem din romana in romana o sa ajungem la concluzia ca acel credit din 2013 ar fi trebuit stins odata ce banii au ajuns in contul municipalitatii. Realitatea este ca leii s-au evaporat in alte directii. Aceleasi surse mai spun ca s-au cheltuit pentru a se finanta echipele de handbal, a se plati servicii de salubrizare etc.

Si uite asa, la creditul facut pe vremea lui Anghel, din care mai avem de rambursat aproximativ 20 milioane lei, se mai adauga inca aproximativ 100 milioane lei din 2013.

Daca facem un simplu calcul o sa vedem ca 25 de milioane de euro/10 ani inseamna aproximativ 200.000 euro/luna (900 mii lei) fara nicio dobanda. Avand in vedere o dobanda de 3%, rezulta o rata de 965.000 lei/luna. Daca mai adaugam si celelalte rate (peste 600 mii lei, la creditul din 2013 si inca peste 400 mii, la creditul mai vechi), ajungem la aproximativ 2.000.000 lei/luna.

Asta inseamna 24.000.000 lei/an sau 5 milioane euro. Sau un oras cu izmenele carpite si alea cumparate pe datorie, ce se vrea a fi capitala cultural-europeana.

Andreea FAT

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

3 Comments

  1. Zoltan Kiss

    Mai mult ca sigur actualii consilieri impreuna cu primarul nefiind siguri ca vor mai prinde inca un mandat vor sa fie siguri ca o parte importanta ajunge in buzunarele proprii prin firmele corupte prin "Zeciuiala".Se deduce ca doar "Comisioanele"(mita) impartita intre primarie si consilieri se ridica la 2 Milioane de Euro!Fara o destinatie precisa aceste sume se vor duce pe apa Sambetei si astfel vom avea marea surpriza de a ne trezii cu impozite majorate la maximum admis de lege.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2