Cate credite vom mai lua pentru a cumpara sediul REMIN? Ultima data l-a luat Anghel

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cladire sediu remin baia mareAchizitia diverselor imobile pentru care nu se bate nimeni, insa atat de necesare unui oras precum Baia Mare, a fost mereu folosita ca argument in favoarea indatorarii municipiului, prin contractarea de credite uriase. In timp, a devenit un laitmotiv al primarilor, care isi motiveaza proiectele puse inaintea consilierilor locali. Impresionati de perspectiva cumpararii unor imobile cu care sa se mandreasca generatiile ce vor urma, alesii voteaza pentru contractarea creditului, fara a avea o situatie bine documentata, fara a avea nicio garantie ca banii se vor folosi in scopul precizat de primari. Mai mult, niciunul dintre alesi nu urmareste destinatia banilor si modul in care s-a respectat lista de investitii.

Un imobil vehiculat pe listele respective este cladirea fostului sediu al Companiei REMIN, situata in Centrul Nou al Baii Mari. In 2009, la momentul contractarii unui credit de 50 milioane lei (11 milioane euro), primarul Cristian Anghel si oamenii din executivul Primariei au mentionat in capul listei viitoarei destinatii a banilor achizitionarea cladirii respective, aceasta urmand a deveni sediu al institutiei. Culmea, imobilul nu s-a achizitionat, insa banii s-au folosit. Evident, in alte scopuri. Dar, cine sa ii mai verifice pe responsabilii din Primarie?

In 2016, consilierii locali (in parte alesi si in mandatul trecut) au votat un nou credit care are trecuta pe lista de prioritati si achizitionarea cladirii REMIN, primarul Catalin Chereches precizand ca aceasta urmeaza a fi folosita in scop universitar.

La fel ca in 2009, nu exista o documentatie bazata pe date concrete. Consilierilor li s-a pus in vedere doar faptul ca vom cumpara cladirea pe credit si o vom folosi ca sediu al unei viitoare universitati.

Probabil, peste alti sapte ani sau chiar in 2021, un alt primar destept va veni in fata unui consiliu la fel de inconstient si va propune in premiera achizitionarea fostului sediu al REMIN, fapt pentru care va fi necesara contractarea unui nou credit generos.

Pentru ca daca tot am ratat la mustata sansa de a deveni Capitala Culturala Europeana, macar o universitate sa facem, sa isi treaca si Teodor Ardelean un mandat de rector, la CV-ul lui impresionant, caruia doar titlul de academician ii va mai lipsi.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. Attila

  Care universitate? Mai important decat un sediu, o cladire, pentru o universitate sunt necesare infiintarea ei, acreditarea, profesori, biblioteci, dotari etc. Si asta inseamna nu doar alti foarte multi bani, ci si proceduri complexe. Asa, se pune caruta inaintea boilor (!) Doar naivii si prostii cred minciuna asta cu noua universitate baiamareana. In timp ce multe universitati private dispar, asa cum era si firesc, iar cele de stat se restructureaza, desfiintand sectii in prezent inutile, magalomanul kk ne abureste cu una locala, probabil cu aceeasi sigla in forma de 2 fese colorate, B(ucile) M(ele).

  Reply
 2. mama Omida

  In 2021 orasul va arata ca un oras Fantoma,inca o tura buna de pensionari iesiti din sistem iar lipsa locurilor de munca ii va lasa in zona doar pe boschetari si pe asistatii sociali.Va fi prima cap[itala europeana nelocuibila…

  Reply
 3. sa.ne.plangem.de.romania

  Acest articol arata ce prost primar a fost Anghel, nimic mai mult. Fiti naibii constanti in ceea ce scrieti, altfel va mai cred babele si mosii cu alzheimer.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole