Inspectoratul de Munca Maramures: 300 de agenti economici, sanctionati in 2015

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

muncitor_constructii_capital.ro_In anul 2015, inspectorii din Serviciul Control Relatii de Munca din cadrul ITM Maramures au efectuat un numar de 1.643 controale la tot atatea  unitati economice. Au fost constatate 2.849 neconformitati pentru care au fost sanctionati 299 de agenti economici aplicandu-se 442 de sanctiuni din care 128 de amenzi in valoare totala de 802.600 lei, se arata intr-un raport al ITM Maramures.

In 2015, din cele 817 societati comerciale, avand in total un numar de 61.265 angajati, din care 30.634 de femei, la care au fost efectuate verificari avand ca scop identificarea si combaterea cazurilor de munca fara forme legale, au fost depistati in controalele efectuate de catre inspectorii de munca un numar de 29  angajatori care practicau munca fara forme legale, la care lucrau fara contract individual de munca 43 de persoane, dintre care 26 de femei. Cuantumul amenzilor contraventionale aplicate a fost de 430.000 lei.

Inspectorii de munca nu s-au limitat la sanctionarea contraventionala a angajatorilor care nu respecta prevederile legislatiei muncii, ci, constienti fiind de insemnatatea preventiei, au pus un accent deosebit pe indrumarea angajatorilor si constientizarea angajatilor cu privire la dezavantajele muncii fara forme legale, precum si a celor care sunt urmare a neaplicarii si nerespectarii celorlalte prevederi ale legislatiei muncii.

Dat fiind ca necesitatea de a interzice si a elimina cele mai grave forme ale muncii copiilor reprezinta o prioritate nationala, in 2015 inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures au acordat, in controalele pe care le-au efectuat, o atentie deosebita identificarii tinerilor sub 18 ani, precum si modului in care angajatorii respecta atat activitatile pentru care este permisa incheierea unui contract de munca cu un angajat minor, respectiv activitati care nu sunt susceptibile sa dauneze sanatatii sau dezvoltarii fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale, cat si prevederile legale in vigoare.

A fost verificat modul in care se respecta prevederile legale referitoare la obligativitatea incheierii contractului individual de munca, la durata redusa a timpului de munca, la existenta pauzei de masa, a concediului de odihna suplimentar, la interdictia de a folosi munca tinerilor noaptea sau mai mult decat 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana.

In urma controalelor efectuate de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, putem afirma ca in judetul nostru nu au fost identificate in aceasta perioada cazuri de munca a copilului si nici nu am fost atentionati de catre alte persoane sau institutii cu privire la existenta unor asemenea cazuri.

In timpul controalelor efectuate in 2015, la cele 1643 de societati comerciale verificate lucrau 41 tineri sub 18 ani. Nu au fost depistati la munca  minori fara forme legale de angajare.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *