11 februarie, Ziua Europeana a Numarului de Urgenta 112

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania, printre statele Uniunii Europene cu cele mai bune performante in utilizarea numarului unic de urgenta 112

Tara noastra face parte dintre cele 5 state membre care reprezinta exemple de buna practica si este una dintre putinele tari membre UE in care 112 este  numar unic  de urgenta.

Eurobarometrele Comisiei Europene, referitoare la numarul unic european de urgenta 112, arata ca Romania a facut progrese remarcabile in administrarea si dezvoltarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta si se afla pe primele locuri in ceea ce priveste informarea si educarea populatiei in UE.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale este organul central al statului, care administreaza, exploateaza, intretine si dezvolta Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU).

Statistica pe anul trecut realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) arata ca la Numarul Unic de Urgenta 112 au fost primite si tratate peste 14.600.440 apeluri. Dintre acestea  8.552.087 (58,57%) au fost false si 6.048.353 (41,43%)  reale. Cele mai multe au fost transferate catre Ambulanta – 3.781.205 (60,28%), Politie – 1.364.808 (21,76%), ISU – SMURD – 933.62 (14,88%)  si Jandarmerie – 184.606 (2,94%).

Timpul mediu de raspuns al Centrului 112 este de 3,94 secunde si a fost inregistrat in cazul a 93,6% din totalul apelurilor, la care timpul de raspuns a fost sub 10 secunde, situandu-se la nivelul performantelor europene in materie.

Din punct de vedere al apelurilor false, judetele Covasna, Mures si Gorj ocupa primele locuri ca procent din din totalul apelurilor.

Pe luna ianuarie 2017, din totalul de 1.199.680 apeluri, 552.256  (46.03% ) au fost reale si 647.424 (53.97%)  false.

Urmare constatarilor facute de catre autoritatile statului, 15.847 de cetateni au fost sanctionati conform legii pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112 (anul 2016 si ianuarie 2017). Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate in Teleorman, Bucuresti si Prahova.

In urma campaniilor de educare si informare desfasurate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, numarul de apeluri false a scazut in ultimii ani cu aproximativ 30 % si se situeaza la circa 58 de procente, inscriindu-se in media inregistrata la nivel european.
Anul trecut, de Ziua 112, specialistii STS  au colaborat cu responsabilii pentru programele ERASMUS din toate centrele universitare si au postat afise in spatiile publice din facultati, iar studentii au primit materiale de informare.

In contextul programului educational ”Scoala altfel”, care s-a desfasurat in vacanta elevilor din luna aprilie 2016 (dar si in alte date calendaristice),  centrele de primire apeluri de urgenta din Bucuresti si din tara au fost, din nou, gazda pentru sute de copii si parinti dornici sa se informeze cu privire la utilitatea si corecta apelare a Numarului Unic 112.

In colaborare cu IGSU, SMURD, serviciile de ambulanta si inspectoratele scolare judetene, STS a fost partener in proiectul de educatie medicala de prim-ajutor in scoli din Bucuresti, Cluj si Sibiu,

Vara trecuta, pentru al saselea an consecutiv, in Tabara Navodari, operatoarele Centrului de Primire Apeluri de Urgenta Constanta au desfasurat activitati de educare-informare 112.

Au fost realizate si distribuite materiale informative cu privire la utilitatea si corecta apelare a Numarului Unic 112 si, in mod special, cu privire la existenta si modalitatea de utilizare a noului serviciu de anuntare a urgentelor de catre persoanele cu dizabilitati de auz si/sau vorbire, inregistrate in SNUAU, prin mesaje scurte de tip SMS la numarul 113. Acestea au fost distribuite cetatenilor in toata tara.

STS a transmis comunicate si informatii de presa privind modul de functionare a Sistemului 112, statistici de apeluri, sanctiunile date pentru apelare abuziva, dar si alte date publice solicitate de jurnalisti.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale continua actiunile de informare-educare pe tema 112, organizarea de vizite ale elevilor si studentilor in centrele de primire apeluri de urgenta din Bucuresti si din tara, diseminarea de noi informatii de interes public si materiale de promovare, inclusiv prin intermediul retelelor sociale.

 

 

Numarul pan-european de urgenta 112 a fost creat in 1991.

In aprilie 2005, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta  (SNUAU) 112 a devenit operational in toata Romania.

Incepand cu anul 2008, 112 este singurul numar care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) in orice tara a Uniunii Europene.

Din luna octombrie 2014, prin SNUAU, Serviciul de Telecomunicatii Speciale sprijina programul de prevenire a taierilor ilegale – pentru controlul provenientei, circulatiei si comercializarii materialelor lemnoase, intitulat “Radarul padurilor”, prin punerea la dispozitie a numarului 112, pentru semnalarea si verificarea inregistrarii in baza de date a acestor tipuri de transporturi si transmiterea celor neinregistrate catre autoritatile cu competente in domeniu.  De la darea in folosinta au fost primite 40.534 de astfel de sesizari.

Din octombrie 2015, in Romania, este functional serviciul de anuntare a urgentelor prin SMS pentru persoanele cu dizabilitati de auz si/sau vorbire, prin mesaje scurte la numarul 113, pastrand caracteristicile serviciului 112 de voce: gratuitate si accesibilitate. Pentru a putea utiliza acest numar este obligatorie inscrierea in baza de date a Serviciului 112. Pana acum, au fost validate ca inregistrate 2367 de persoane, iar activitatea continua. De la darea in folosinta a facilitatii SMS 113, au fost primite 94  solicitari.

Numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 trebuie folosit doar atunci cind este necesara interventia agentiilor specializate de urgenta, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.

Apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje false la numarul 113 constituie contraventii, iar faptele sunt sanctionate cu amenda de la 500 la 1000 de lei.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2