12 comune maramureșene vor beneficia serviciile caravanei de testare gratuită a sănătății plămânilor – depistare activă a tuberculozei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Maramureșenii din 12 comune sunt așteptați din 5 iulie la caravana de depistare activă a tuberculozei – Screening TB pusă la dispoziție prin cel mai amplu proiect de acest fel derulat cu foduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Sunt vizate comunele: Câmpulung la Tisa, Bocicoiu Mare, Ruscova, Poienile de sub Munte, Moisei, Săcel, Bogdan Vodă, Călinești, Desești, Copalnic- Mănăștur, Coroieni, Mireșu Mare – comunități rurale unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză din județul Maramureș și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil.

”Județul Maramureș a înregistrat o incidență de 54 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, la nivelul anului 2019. Datele statistice aferente anului pandemic 2020 arată o scădere falsă a incidenței anul trecut, la 38 de cazuri noi la mia de locuitori, ceea ce confirmă faptul ca accesul la serviciile medicale a fost mai complicat și mai deficitar în ultime 16 luni.

Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, spun organizatorii caravanei.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2