130 de ani fara Eminescu. Dezvelirea bustului marelui poet la Topcina (Maramuresul de Nord, Ucraina) – FOTO

Sambata, la scoala gimnaziala cu clasele I-IX din satul Topcina (Ucraina) s-a dezvelit bustul poetului Mihai Eminsescu, la implinirea a 130 de ani de la moartea sa. Initiativa a apartiunut presedintelui „Asociatia Culturala Boema OJT”, Mihai Cosma.

La eveniment au participat consulul Romaniei la Solotvino, Gabriel Nicola, prof.dr. Natalia Lazar, Centrul Universiatar Nord Baia Mare, Ileana Nemes, dir. Centrul Cultural Sighet, Dorel Iuncenco, dir. tehnic Teatrul Nord Satu Mare.

Din partea Parlamentului Romaniei a fost invitat sa participe la eveniment deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus.

Deputatul maramuresean a militat de-a lungul anilor, prin divese interpelari si luari de pozitie in Camera Deputatilor, pentru sprijinirea comunitatilor romanesti din dreapta Tisei. De altfel, in discursul tinut in fata reprezentantilor comunitatilor romanesti din zona, a cadrelor didactice, locuitorilor si elevilor din Topcina, deputatul Durus a vorbit despre legaturile de sange si aparteneta comuna la aceleasi valori spirituale, de limba si traditie.

„Tisa nu poate sa ne desparta. Suntem cu totii romani. Sunt onorat de invitatia primita, dar mai ales, sa constat eforturile care se fac, de catre niste oameni deosebiti, pentru a pastra spiritul romanesc in aceste locuri. Statul roman este dator sa sustina conservarea culturii si traditiilor in aceasta zona.

Spiritul eminescian este intr-o forma latenta in ;ecare dintre noi, asteptand doar momentul in care sa erupa in diverse forme concrete. Azi vedem expresia sa in aceasta lucrare artistica deosebita pe care am dezvelit-o azi in curtea scolii. O vedem in recitalul de poezie si muzica pregatit de elevii scoli. Insasi prezenta noastra aici este rezultatul unei necesitati clocotitoare de a raspunde nevoii de Eminescu”.

Este al treilea bust al marelui poet pe care „Fundatia Culturala Boema OJT” il doneaza unor unitati de invatamant cu predare in limba romana din Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1