15 septembrie – Continua campania electorala in scolile fara autorizatie

Reclame home 1
Reclame home 1

Inceperea anului scolar nu mai are nimic din emotia traditionala a invatamantului romanesc. Dupa 25 de ani de reforma perpetua si nefinalizata, educatia traieste intr-un haos total fiind subfinantata si marginalizata. Masura trecerii unitatilor scolare si prescolare in subordinea autoritatilor locale a fost o decizie distructiva, privand sistemul educational de resursele financiare necesare dezvoltarii sale. Starea scolilor din Romania este dezastruosa si specifica tarilor din lumea a III-a, state conduse de dictaturi succesive sau alte forme incoerente de guvernare.

A admite in sec XXI ca o tara a Uniunii Europene are scoli care functioneaza fara a avea autorizatie sanitara denota incompetenta si dezinteres fata de prezent si viitor. Nici in Maramures situatia nu este mai roza, in conditiile in care in mediul rural unele scoli sunt ca pe vremea lui Creanga, cu mobilier degradat mostenit de pe timpul comunistilor, fara canalizare si cu toaleta in fundul curtii. Nu este suficient sa ai cateva licee, festivist denumite “Colegii Nationale”, in care se pompeaza bani cu nemiluita doar pentru ca par a fi reprezentative si pentru ca in ele invata odraslele oligarhiei locale.

Restul patrimoniului este impropriu si degradat, de la cladirile in care ploua in clase, salile de sport cu dotari arhaice si pana la curtile neamenajate si pline de gropi. Corpul profesoral este redus in limbajul agramat politicianist la conditia de dascaliiar, purtatorii de cataloage sunt in marea lor majoritate niste necalificati cu studii de inginerie, marketing, drept, management, realtii publice sau jurnalism, toate la privat. Dotarile sunt ramase in urma fata de UE, chiar si in unitatile etalon, scolile din periferii sau mediul rural avand calculatoare vechi cu softuri antideluviene donate cu multi ani in urma , dar fara internet, iar daca totusi au conexiune la net, nu au specialisti IT. Frecventa scolara este aleatorie, parintii trimitand copiii la ore doar pentru a nu pierde alocatia sau a nu fi pedepsiti, mai nou, cu zile-munca in folosul societatii sau amenzi.

Performantele scolare sunt la nivelul unor tari ca Papua Noua Guinee, Madagascar sau Mongolia, sistemul scolar generand anual cel putin 50.000 de someri fara bac, tineri incapabili sa-si asigure un viitor cert. In tot acest timp, clasa politica responsabila de dezastrul national isi continua marsul triumfalist obscen, aruncand bani pe festinuri si chiolhanuri tovarasesti.

Ministerul Educatiei este o institutie fara putere si prestigiu, care nu are nimic din prestigiosul Minister al Instructiei Publice din perioada interbelica, preocuparea ultimilor 32 de ministri fiind aceea de a anula tot ce a facut predecesorul, pentru a pune in loc o tampenie fara cap si coada sau mai rau… chiar nimic. Inspectoratele scolare judetene colcaie de clientela politica, fosti si actuali membri de partid schimband birourile in functie de culoarea politica aflata la guvernare.

In Baia Mare, in fosta resedinta de protocol a lui Ceausescu, o companie de “dascali” si filozofi existentialisti taie frunza la caini, facand statistici inutile pe care nu le baga nimeni in seama. Anul acesta s-au mai carpit cateva tigle pe acoperisuri si se vor mai asfalta cateva curti, dar banii sunt insuficienti, fiind imposibil a imparti 3 lei la sport, cultura, asistenta sociala, investitii si scoli, fara sa generezi dezechilibre. Traim intr-o tara in care un profesoras de tara ajunge lider de sindicat, ministru si mai apoi senator, pentru ca in final sa-si petreaca veacul prin televiziuni la emisiuni penibile, vorbind despre orice altceva decat despre educatie.

Doar in Romania de azi poti fi astazi sindicalistul care injura guvernul si ameninta cu eterna greva netinuta, pentru ca luna viitoare sa te vinzi pentru 30 de creitari, devenind ministeriabil. Avem o perspectiva sumbra, de tara plina cu tineri asistati sociali si doar cativa tineri olimpici racolati de Oxford, Cambridge sau Harvard. In rest, praf si pulbere ca in Cadrilaterul romanesc de la inceputul secolului XX , zugravit in operele lui Cezar Petrescu, educatia fiind o prioritate nationala, dar incapabila sa asigure, pentru prima oara in istoria moderna, manualele pentru clasa I. E inceput de an scolar, iar pe piata de flori e dever mare, fiecare parinte vrand sa respecte traditia de a-si trimite odrasla in prima zi cu flori pentru… doamna.

Nimeni nu se gandeste la imensa risipa de bani si flori si la imaginea unei  invatatoare cu 30 de buchete sau a unei profesoare cu 50? Traditia este traditie si conform cutumelor, in curte sau in sala de sport s-a pus masa de prezidiu cu microfon si statie de amplificare, la care un parinte IT-st repeta monoton: unu-doi, unu-doi, unu-doi… se aude? Desi trebuie ca la ora 9 sa inceapa manifestarea, sutele de elevi si parintii stau ca o turma disciplinata, zumzaind si asteptand sosirea… toasilor de la… in functie de prestigiul directorului care a reusit sa puna mana pe un primar, parlamentar sau sef de la judeteana.

Intr-un final, apar notabilitatile, un domn senator mahmur, cu ciorapi in doua culori, si o doamna consilier local care nu a apucat sa-si aranjeze cuibul din cap din cauza unei coafeze adormite dupa o noapte de club. Domnul director haraie de cateva ori in microfon , apoi incepe gospodareste sa citeasca fara intonatie discursul anost de acum trei ani, in care a inlocuit doar numele notabilitatilor prezente, fara a corecta si anul de referinta, audienta afland ce si cum va fi in anul de invatamant  2011/2012. Distinsul termina incoerent, apoi isi sterge chelia cu o batista care a prins si vremuri mai bune, pentru ca imediat sa invite pentru speech pe ilustrul invitat care, nenorocire, si-a uitat discursul la birou, fiind obligat sa improvizeze ceva absolut hilar si politicianist.

Un nou an scolar a debutat la 15 septembrie in aceasi nota de amatorism desuet, gata sa produca o noua armata de semianalfabeti, vajnici luptatori pentru viitorul luminos al patriei.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

5 Comments

 1. Costel

  Exact asa a fost si la scoala copilului meu.
  Parca am fost la aceeasi scoala, Cato, doar ca eu nu am remarcat sosetele politrucului…

  Reply
 2. cristi

  Ne batem joc de viitorul nostru al tuturor. Nesimtire cat casa si lipsa de responsabilitate. Mai ramane sa numim politic si femeile de serviciu si portarii scolilor. Amarnic am ajuns.

  Reply
 3. ioan

  Dle parca mergem tot spre mai rau. Am fost la trei scoli si am ramas trasnit. Nu se mai poate asa. In fiecare prezidiu pe langa director, seful parintilor si cineva de la oras , era musai un politisit si da….neaparat un popa. Mai multi parinti nu eram ortodocsi si consider jignitor sa trebuiasca sa accept ca la deschiderea anului scolar sa ascult un popa gras care batea campii si dadea cu aghiasma pe gura. Chiar nu se mai poate organiza nimic, in nici un domeniu fara incluziunea BOR?

  Reply
  1. maria,ioan,ana,gheorghe

   Exista o intelegere intre k…. si episcopul cel tinar , sa se ajute si sa fure impreuna…. ca asa cum zice si vorba aceea ” cine se aseamana se aduna „.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole