156 de ani de la Unirea Principatelor

PNL

drapel-romania-fetitaSambata, 24 ianuarie, se implinesc 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane, moment care a deschis calea modernizarii statului si a societatii romanesti, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

In dimineata zilei de 24 ianuarie, ora 11, reprezentantii partidei nationale au propus tinerea unei sedinte secrete pentru desemnarea candidatului. Propunerea facuta de Vasile Boerescu in persoana lui Al. I. Cuza a fost acceptata in unanimitate, deputatii conservatori fiind nevoiti sa cedeze vointei poporului. Trecandu-se la vot, toate cele 64 de buletine purtau numele celui ales la 5 ianuarie in Moldova.

Prin propriile-i forte, poporul roman realizase Unirea si intemeiase statul sau national. ”Unirea natiunea a facut-o” avea sa declare Mihail Kogalniceanu in 1862. Ziua de 24 ianuarie se inscria pentru totdeauna in istoria patriei ca “Ziua renasterii nationale”. Punand bazele Romaniei moderne, Unirea din 1859 a insemnat o etapa esentiala pe drumul unitatii nationale, a carei intregire deplina avea sa se infaptuiasca in 1918.

In martie 1859, reprezentantii Frantei, Rusiei, Sardiniei, Prusiei si Angliei au recunoscut oficial pe Cuza ca singurul domn al Principatelor. Turcia si Austria si-au dat acordul abia in septembrie acelasi an. Dupa tratative anevoioase, in noiembrie 1861, Turcia a recunoscut unirea completa, cu acordul puterilor garante, dar numai pe timpul vietii lui Cuza.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1