159 de ani de la dezrobirea romilor, in Principatele Romane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

tiganiZiua de 20 februarie 1856 reprezinta pentru romii din Romania data la care au fost eliberati din sclavie ultima categorie de robi ce apartineau proprietarilor particulari. Dezrobirea romilor a fost promulgata prin ”Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc” de domnitorul Barbu Stirbei, pe baza unui text intocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu.

”Ziua dezrobirii romilor din Romania” se celebreaza cu ocazia semnarii de catre Barbu Stirbei a unui act prin care romii au fost eliberati din sclavie.

155 de ani mai tarziu, la 11 martie 2011, data de 20 februarie a fost declarata oficial ”Ziua dezrobirii romilor din Romania”.

Date neoficiale arata ca in Romania sunt cel putin 1,2 milioane de romi, insa doar 619.000 si-au recunoscut apartenenta la aceasta etnie la data efectuarii ultimului recensamant in tara noastra. In Maramures, rezultatele recensamantului din 2009 indicau un numar de 8.913 de locuitori ai judetului care s-au declarat de etnie roma, adica 1.7% din populatia de 511.946 a judetului.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2