17 localitati maramuresene afectate de fenomene meteorologice periculoase

Fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile au afectat 17 localitati de pe raza a noua unitati administrativ-teritoriale din judet (Barsana, Cernesti, Petrova, Bicaz, Remetea Chioarului, Cupseni, Oarta de Jos, Somcuta Mare si Grosi Tiblesului). Presedintele CJSU Maramures, prefectul Vasile Moldovan, a precizat ca au fost inregistrate ca urmare a precipitatilor torentiale, (”ruperi de nori” in Barsana si Oarta de Sus) depasiri ale pragurilor de precipitati la mai  multe statii hidrometrice situate in bazinele hidrografice.

Precipitatiile abundente sub forma de ploaie au condus la formarea de torenti si scurgeri de pe versanti care au contribuit la cresterea debitelor si nivelurilor unor vai si paraie. Torentii de pe versanti au transportat aluviuni, dar si material lemnos, respectiv materiale vegetale, materiale plastice si deseuri. Suvoaiele de apa au spalat 18,1 km drumuri comunale, respectiv 17,6 km de strazi si ulite.

Apele revarsate au inundat doua curti, o anexa gospodareasca si doua gospodarii. Aluviunile transportate au colmatat cinci fantani si innamolit parcarea Manastirii Barsana. Debitele crescute au afectat 12 metri de zid de sprijin. Au fost inundate 100 hectare de terenuri agricole. Rafalele de vant au puternic au afectat alimentarea cu energie electrica pe Valea Viseului, Valea Ruscovei si in localitatea Nanesti. Echipe specializate ale societatii Electrica intervin pentru remedierea deficientelor.

Pentru inlaturarea efectelor negative ale fenomenelor meteorologice periculoase au intervenit cu mijloace tehnice si umane structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta, SC Drumuri si Poduri SA. S-au transmis la nivel central rapoartele operative, iar in perioada urmatoare echipe mixte vor proceda la evaluarea pagubelor produse, a precizat prefectul de Maramures.

CJSU Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1