19 persoane au decedat si alte 39 au fost ranite, in primele 9 luni ale acestui an, din cauza instalatiilor electrice improvizate

Reclame home 1
Reclame home 1

Unul din patru incendii este declansat de instalatiile electrice defecte sau improvizate. 19 persoane au decedat si 39 au fost ranite in primele 9 luni ale acestui an in incendii produse din aceste cauze.

O priza cu urme de fum, un intrerupator care face arc electric, un cablu ce trece pe sub un covor, un prelungitor improvizat pe o pardoseala de lemn, cumulat cu sigurante necalibrate sunt doar cateva dintre situatiile ce pot declansa in orice moment un incendiu violent intr-o locuinta.

In primele noua luni ale anului, la nivel national, conform datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 19 persoane au decedat si 39 au fost ranite din cauza instalatiilor electrice defecte sau improvizate. Din pacate, la aceasta statistica ingrijoratoare, se adauga 9 persoane care si-au pierdut viata si alte 31 de persoane care au avut de suferit ca urmare a unor incidente cauzate de aparate electrice lasate sub tensiune.

Este util sa invatam, sa prevenim si sa actionam responsabil. Astfel, trebuie sa respectam cateva recomandari esentiale:
– nu sunt electrician autorizat, nu ma apuc sa experimentez – pot declansa un incendiu sau pot sa fiu electrocutat;
– apelez la specialisti pentru inlocuirea echipamentelor electrice ce prezinta defectiuni: tablouri electrice, doze, prize, intrerupatoare etc.;
– nu mai folosesc un aparat de incalzit electric daca termostatul este defect sau sunt elemente de plastic topite;
– indepartez materialele combustibile (haine, documente etc.) din vecinatatea aparatelor de incalzit electrice;
– verific cu un electrician instalatia, ori de cite ori se deconecteaza o siguranta sau ori de cate ori observ ca ceva nu e in regula;
– apelez la un electrician autorizat daca vreau sa utilizez consumatori mari de energie in locuinta (radiatoare electrice, boilere, instanturi de apa calda etc.) – este posibil sa am nevoie de modificarea instalatiei pentru a fi in siguranta si implicit de avizul distribuitorului de energie.

Instalatiile interioare de energie electrica se afla in proprietatea consumatorilor, fiind in responsabilitatea acestora sa le utilizeze corect si sa dispuna masurile de verificare si remediere a unor eventuale defectiuni. Orice interventie asupra instalatiilor electrice trebuie realizata doar de catre specialisti autorizati, care ofera garantia respectarii normelor tehnice si de siguranta. Solicitarea serviciilor unor „mesteri de ocazie”, chiar daca aparent presupune costuri mai mici, implica riscul executarii unor lucrari defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugeri de bunuri materiale, la ranirea sau decesul unor persoane.

In cadrul parteneriatului „ Impreuna pentru siguranta”, incheiat in 2012 intre I.G.S.U., E.ON Romania si Delgaz Grid, au fost derulate mai multe campanii comune de informare si constientizare a cetatenilor privind riscurile la care se expun in cazul utilizarii necorespunzatoare a energiei.

Astfel, in ultimii ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flacarile Omoara Copii” (lansata in septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri sau nesupravegheati in casa, urmata de “R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!” (lansata in noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranta NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe, in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie. De asemenea, in 2015, E.ON Romania s-a alaturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, initiata de Ministerul Afacerilor Interne si derulata la nivel national prin I.G.S.U.

In 2016, pornind de la necesitatea reducerii numarul de victime si a pagubelor materiale, am initiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventiva a populatiei cu sloganul „Mai bine previi, decat sa nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie. Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decat sa nu fii!” si „Siguranta nu e un joc de noroc!” au continuat in anul 2017 si 2018, mesajele principale fiind curatarea cosurilor de fum cu firme specializate/cosari specializati, respectiv modalitatile de prevenire a evenimentelor generate de scaparile de gaze inclusiv prin montarea detectoarelor de incendiu si de gaz in locuinta proprie.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole