20 de milioane de euro din fonduri europene pentru sprijinirea intreprinderilor de economie sociala

PNL

bani euroIntreprinderile de economie sociala, care contribuie prin activitatea lor la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunitati, pot primi un sprijin financiar din fonduri europene situat intre 50.000 si 100.000 euro, a anuntat, luni, Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

In acest sens, MFE a lansat in consultare publica o linie de finantare, ‘Solidar’, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU). Schema vizeaza sprijin pentru 200 de intreprinderi de economie sociala, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacitatii, adaptarea locurilor de munca pentru persoane cu dizabilitati, transfer de know-how, parteneriat, etc.

“Intreprinderile din sectorul economiei sociale intampina chiar mai multe probleme decat intreprinderile traditionale in a gasi finantare publica sau privata. Fondurile europene sunt o solutie, asa ca fructificam oportunitatea si lansam acest mecanism de finantare. Vestea buna este ca nu este singurul, ci primul dintr-o serie de apeluri dedicate economiei sociale”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, citat intr-un comunicat remis AGERPRES.

Economia sociala este un sector in ascensiune in Romania, dar se situeaza inca mult sub cel din statele membre UE. In Romania, ponderea angajatilor in sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%. Aceasta linie de finantare sprijina masura 24.4 din Pachetul National Anti-saracie, adoptat de Guvern in februarie 2016.

Potrivit MFE, printre problemele pe care intreprinderile de economie sociala le adreseaza sunt: saracia si excluziunea, marginalizarea, lipsa accesului la servicii (sociale, medicale, financiare, etc.) sau la piete pentru micii producatori si lucratori, lipsa oportunitatilor pe piata muncii pentru persoane fara calificare profesionala, degradarea mediului inconjurator.

MFE asteapta recomandari pe marginea ghidului ‘Solidar’, pana la data de 10 august 2016, iar depunerea de proiecte este programata pentru perioada 1 septembrie — 30 septembrie 2016.

Detalii pe agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1