20 februarie, Ziua dezrobirii romilor din Romania

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

La 20 februarie 1856, a fost adoptata Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Tarii Romanesti, prin care era desfiintata robia. O populatie de 250.000 de romi si-a castigat statutul de oameni liberi. Cu doar cateva luni inainte de aceasta data o lege similara a fost data si in Moldova.

Ultima categorie de robi care apartineau proprietarilor particulari au reprezentat-o romii. Singurul drept al unui sclav era cel la viata. Cu alte cuvinte, stapanul era obligat sa ii dea de mancare si sa-l tina in viata. Totusi, Felix Colson, ziarist francez care a calatorit in Balcani in 1839, mentioneaza in jurnalele sale ca “desi se intampla frecvent, nici un boier nu a fost judecat pentru omorarea unui tigan aflat in posesia sa.”

Data de 20 februarie 1856 reprezinta pentru romii din Romania data eliberarii din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Stirbei, pe baza unui text intocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu. 155 de ani mai tarziu, data de 20 februarie a fost declarata oficial Ziua dezrobirii romilor din Romania, prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicata in Monitorul Oficial din 15 martie 2011.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *