2019, un alt an hotarator pentru Romania. Suntem demni de presedintia UE?

Reclame home 1
Reclame home 1

Am lasat in urma cel mai trist an din ultimele doua decenii, cu sperante neimplinite, tensiune si multa ura. Romanii s-au lasat atrasi, in marea lor majoritate, in razboiul fratricid declansat de politicieni, stare de fapt ce a compromis anul Centenarului Marii Uniri. Mintiti, incitati si manipulati cu complicitatea mass-mediei aservite, am terfelit memoria inaintasilor, devenind doar o simpla masa de manevra in mainile oligarhiilor partinice. Ne-am compromis simbolurile nationale, ne-am prostituat constiintele si am acceptat sa devenim niste gladiatori ai vietii civice, tocmai cand trebuia sa fim uniti si mandri de existenta noastra ca natie.

Am intrat in anul 2019 la fel de dezbinati si obtuzi, animati de o belicozitate golaneasca nefireasca ce alimenteaza o stare deja existenta, conflictuala si distructiva. In loc sa strangem randurile ca natie, ne punem poalele in cap din primele zile, aratandu-ne Europei civilizate izmenele carpite si jupoanele desirate. In loc sa ne spalam rufele in casa, fara scandal si mediatizare publica, ne balacarim la microfoanele institutiilor internationale, cu vehementa si o ura nefireasca unui popor responsabil.

In tot acest timp, imaginea externa a Romaniei este tot mai dezastruoasa nu atat din cauza tiganilor cersetori, a infractorilor sau politicienilor verosi si vocali, cat mai ales a mas-mediei mercenare, devenita o putere corupta in stat. Iar pentru a alimenta conturile mogulilor flamanzi, s-a derapat in subcultura jurnalistica, tabloidizarea devenind un fenomen aproape general in presa print, audio-vizuala si spatiul online. Deontologia profesionala nu tine de foame, iar ambitiile sociale exced constiinta jurnalistica a unor oameni care s-au prostituat moral pentru o casa, masina si calatorii in spatii exotice.

Ce asteptari putem avea pentru anul 2019, un an determinant pentru parcursul nostru viitor? Daca suntem realisti, vom spune sincer ca prea putine. Daca vrem sa fim populisti si nesinceri, vom clama in mod politicianist un succes probabil, dar cu siguranta incert. Romania are o sansa, cea mai importanta de la aderarea din 2007, ministrii romani urmand sa conduca discutiile si negocierile Consiliului Uniunii Europene, institutie ce reprezinta guvernele statelor membre.

Dar oare avem oamenii corespunzatori, capabili sa gestioneze discutiile la nivel de premieri si ministri? Cum vor aborda demnitarii nostri, unii gangavi si peltici, majoritatea incapabili sa vorbeasca limba romana la un nivel decent, problematici precum Brexitul, spatiul Schengen sau bugetul comunitar insumand o mie de miliarde de euro?

In 10 ianuarie, la Bucuresti are loc preluarea oficiala a presedintiei, eveniment la care participa Jean Claude Juncker, presedintele matrafoxat al Comisiei Europene, insotit de membrii Colegiului Comisarilor Europeni. Oare ii vom primi cu decenta si sobrietate sau etalandu-ne problematica interna, chiar si prin divaniti agramati? Vor fi in strada PNL, USR si PMP fluturand pancarte si materiale ce incita la rebeliune civica? Ce va face Klaus Iohannis si cum va explica fractura existenta intre puterile statului? Se vor boicota reciproc cei din Guvern si Presedintele, dandu-si pumni in cap in Piata Constitutiei, spre deliciul junkerilor europeni? Va adopta presedintele o atitudine agresiva de agent imobiliar veros, dus de mana si orientat in spatiu de sefa de protocol sau se va comporta ca un lider responsabil?

Unica solutie viabila o reprezinta un armistitiu politic intern total pentru urmatoarea perioada, in beneficiul romanilor si al Romaniei. Fapt posibil, daca se doreste, si realizabil printr-o discutie/negociere soldata cu angajamente ferme atat din partea opozitiei, cat si a puterii. Iar ca mediatori credibili, in absenta institutiei prezidentiale compromise, ar putea functiona Curtea Constitutionala si Academia Romana. Avem timp o saptamana si, daca vrem, putem. Dar oare ne dorim asa ceva sau abia asteptam sa ne expunem mizeria morala si gena fanariota, transformand tara intr-un spectacol grotesc de balci si iarmaroc lautaresc?

Am scris aceste randuri gandindu-ma si la Neagu Djuvara, roman si patriot, care afirma: “ O natiune in ascensiune poate profita de mediocritati, o natiune in declin nu mai stie sa-si foloseasca nici macar geniile!”

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole