2022, un an bun pentru Muzeul de Mineralogie Baia Mare. Peste 20.000 de vizitatori și 33 de evenimente culturale organizate

Început sub semnul pandemiei, dar marcat de „descătușarea” de la începutul lunii martie, la final, anul 2023 s-a dovedit a fi, pentru Muzeul de Mineralogie Baia Mare, unul din cei mai fructuoși ani, dacă luăm în considerare cele 33 de evenimente culturale organizate sau la care instituția a participat, ceea ce reprezintă un nou record.

”Printre evenimentele de seamă desfășurate se numără vernisajele a 9 expoziții temporare (din care 2 în țară și 7 la sediul instituției, cu patrimoniul propriu sau al colaboratorilor), 7 evenimente cultural-artistice (3 concerte și 4 spectacole), 10 proiecte și activități educaționale (găzduite la sediu sau constituite în drumeții și aplicații de teren), participarea în premieră în Danemarca, la Aalborg Mineral Show și altele.

Dintre manifestările organizate unele au fost dedicate celebrării unor evenimente anuale, precum: Ziua Mondială a Apei, Ziua Internațională a Pământului, Ziua Internațională a Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor, Ziua Internațională a Mediului, Festivalul Român al Științei, Ziua Internațională a Geologilor, Noaptea Europeană a Cercetătorilor, Ziua Internațională a Geodiversității și Săptămâna Geologiei.

Numărul vizitatorilor s-a cifrat la 20.760, ceea ce reprezintă o creștere, față de anul anterior, cu 63%, apropiindu-se de valorile înregistrate anterior pandemiei. Datorită fondurilor disponibile pentru investiții, patrimoniul cultural al Muzeului a sporit cu 9 eșantioane minerale, achiziționându-se, de asemenea, licențe software și aparate de aer condiționat. Cercetarea științifică a fost cu succes reluată, specialiștii Muzeului participând la 3 conferințe naționale (la Suceava, Sibiu și București), un congres internațional (la Plovdiv, Bulgaria) și un workshop (la Baia Mare), unde au prezentat 6 lucrări (unele în colaborare cu specialiști de la alte instituții), concretizate în 5 publicații (două abstracte, două abstracte extinse și o lucrare in extenso, publicată în Carpartian Jounal of Earth and Environmental Sciences)”, spun reprezentanții Muzeului de Mineralogie.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu