2023 -Primele prelevări de organe la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

Agenția Națională de Transplant a anunțat că recent 6 români au fost readuși în cursa vieții prin transplant de ficat și rinichi, iar și mai mulți vor avea o viață normală prin transplant de țesuturi osteotendinoase și cornee, datorită generozității altor oameni și efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare și transplant.
„La Baia Mare și Oradea două familii îndurerate au înțeles că suferința lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant. Prin decizia lor, au făcut posibil ca o minune să se petreacă pentru alți semeni necunoscuți. Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a releva recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor acestora. La Spitalul Judetean de Urgenta „Dr Constantin Opris” Baia -Mare, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a găsit puterea de a preschimba suferința lor în speranță pentru alţi semeni. Graţie acestei decizii, alături de profesionalismul echipei ATI și de coordonare a spitalului băimărean, coordonată de Dr. Adriana Stoicovici, alţi pacienţi se vor putea bucura de viaţă în urma intervenţiilor de transplant hepatic, renal, cornee și țesuturi osteotendinoase.
Pentru intervenția de prelevare, la Baia Mare au fost prezente echipele I.C. Fundeni – pentru ficat, ICUTR – pentru rinichi, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti– pentru cornee, Spitalul Clinic Colentina – pentru țesuturile osteotendinoase. Este prima intervenţia de prelevare organe și țesuturi realizată în acest an la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare”, precizează Agenția Națională de Transplant.
„Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiilor donatorilor pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor. De asemenea, mulțumim tuturor echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salavarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă, precum și conducerilor unităţilor sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant”, concluzionează Agenția mai sus amintită.
FOTO Agenția Națională de Transplant
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu