22 de infractiuni in scolile din Maramures de la inceputul anului scolar

Reclame home 1
Reclame home 1

bataie eleMiercuri, 9 decembrie,  la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc sedinta trimestriala privind siguranta in scoli. La eveniment au participat subprefectul Alexandru Bondrea, reprezentanti ai Serviciului Afaceri Europene, Dezvoltare Economica si Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate – Institutia Prefectului Maramures, ai Consiliului Judetean Maramures, ai Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures si ai Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.

Tema intalnirii a fost analiza actiunilor desfasurate privind  implementarea la nivel judetean a Planului teritorial comun de actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adicente unitatilor de invatamant pe trimestrul IV – 2015.

In judetul Maramures exista 617 unitati de invatamant preuniversitar: 305 gradinite (11 in mediul urban, 194  mediul rural), 260 de scoli gimnaziale (102 urban, 158 rural) si 52 licee (45 urban, 7 rural). Exista spatii unde functioneaza mai multe categorii de unitati de invatamant, in numar de 466.

Numarul institutiilor de invatamant preuniversitar asigurate cu paza este de 96 (20% din total): 82 cu paza proprie, 4 paza prin societati specializate, 10 cu paza mixta. 249 unitati de invatamant preuniversitar (53,4%) sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (cu 68 de unitati mai mult decat la sfarsitul anului scolar precedent).

In ceea ce priveste asigurarea masurilor de siguranta, 61 unitati nu au gard imprejmuitor, 95 sunt amplasate intr-o zona iluminata necorespunzator, 34 se afla intr-o zona periferica/izolata. De la inceputul anului scolar si pana in prezent, in incinta unitatilor de invatamant preuniversitar din judet s-au semnalat 22 de infractiuni. Dintre acestea, 6 au fost comise in mediul rural. Dintre cele 22 de infractiuni, 14 au fost furturi, 6 au fost loviri sau alte violente, iar doua au fost fapte privind portul sau folosirea fara drept de obiecte periculoase.

In perioada septembrie – octombrie, politistii maramureseni au desfasurat 168 actiuni preventive: 42 pentru prevenirea absenteismului scolar, 88 pentru respectarea regimului circulatiei rutiere si 38 de alte actiuni. Au fost aplicate 60 de sanctiuni contraventionale. Politistii din cadrul IPJ Maramures au participat la 177 sedinte cu cadrele didactice si cu parintii si la 163 intalniri cu elevii in cadrul orelor de curs.

In perioada 14 septembrie – 30 noiembrie 2015, IJJ Maramures a desfasurat 28 de actiuni comune cu reprezentantii institutiilor de invatamant pentru combaterea absenteismului scolar, in Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Borsa, Farcasa si Targu Lapus, fiind surprinsi si sanctionati 184 de elevi care absentau de la cursuri si in petreceau timpul in preajma scolilor sau in localurile din zona.

Cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei au sesizat  jandarmii privitor la doua fapte de natura penala savarsite de doi elevi ai institutiei (Legea 126/1995, articole pirotehnice). S-au desfasurat 15 activitati preventiv-educative in institutii de invatamant preuniversitar din Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus si Farcasa. IJJ Maramures a instituit unele masuri specifice de ordine si siguranta publica la trei institutii de invatamant preuniversitar: Scoala Gimnaziala «Petre Dulfu», Liceul Teoretic «Emil Racovita» (Baia Mare) si Scoala Gimnaziala nr. 2 (Sighetu Marmatiei).

Printre concluziile intalnirii s-a numarat decizia de a apela la Comisia de circulatie din cadrul Primariei Baia Mare, cu scopul de a creste masurile de siguranta din preajma Liceului de Arte din Baia Mare (marcarea unei noi treceri de pietoni, montarea unui indicator pentru reducerea vitezei).

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. gabi

    Atata tam tam fara nici un efect.Totul se musamalizeaza iar pe internet e plin de filmulete cu batai in scoli.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole