24 martie – Ziua mondiala a luptei impotriva tuberculozei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ziua mondiala a luptei impotriva tuberculozei (TBC) – 24 martie – marcheaza momentul din 1882 cand Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC.

Tuberculoza este o boala a saraciei – in proportie de 90% pacientii provin din medii sarace, fara venituri, fara locuri de munca, cu mijloace reduse de subzistenta. Potrivit dr Elmira Ibraim, coordonator tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei, incidenta tuberculozei a scazut in perioada 2002-2011 cu 42%, de la 142,2 cazuri la suta de mii la 82,8 cazuri la suta de mii. Aceasta scadere a fost obtinuta pe rata constantei de depistare a cazurilor la peste 70% din anul 1995 si a ratei de succes terapeutic la cazurile noi pulmonare confirmate bacteriologic.

In Romania scaderea incidentei in ultimii ani a fost in medie de 4,7% pe an. Cu toate acestea, conform ultimului raport despre tuberculoza al OMS, si in anul 2010 Romania s-a situat din punctul de vedere al incidentei tuberculozei pe primul locuri intre tarile europene. Numarul de cazuri noi inregistrat in anul 2011 a fost de 14.607, iar cel al recidivelor de 3.482, fata de 15.963 si, respectiv, 3.359 in 2010, a evidentiat dr Elmira Ibraim.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 70.000 de copii mor anual in lume de tuberculoza. Maladia trece deseori neobservata in randul celor mai tineri din cauza dificultatii in ceea ce priveste recunoasterea simptomelor.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *