24 martie, Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

In fiecare an, data de 24 martie este destinata a solicita atentia publica asupra faptului ca TUBERCULOZA, astazi, ramane totusi o problema epidemiologica aproape in lumea intreaga, producand moartea multor milioane de oameni anual, mai ales in lumea a 3-a.

24 martie comemoreaza ziua in care doctorul Robert Koch, in 1882, a uimit comunitatea stiintifica a vremii cu descoperirea sa: bacilul care ii poarta numele si care produce tuberculoza.

La vremea cand Koch anunta la Berlin descoperirea sa, tuberculoza facea ravagii in Europa si America, producand moartea unei persoane din sapte. Descoperirea lui Koch a dechis drumul catre diagnosticul si tratamentul tuberculozei.

Sloganurile abordate in fiecare an, cu acest prilej, rimeaza cu prioritatea de moment a perioadei respective, in ceea ce priveste lupta impotriva tuberculozei.

,,Pentru o lume fara tuberculoza. Informeaza! Trateaza! Elimina!” reprezinta punctul de abordare a acestei boli din perspectiva unei bune informari a populatiei, ca mesaj pentru anul 2011 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Tuberculoza poate fi prevenita prin vaccinarea BCG in maternitati, printr-un regim de viata sanatos care include evitarea fumatului, evitarea consumului excesiv de alcool, respectarea normelor de igiena personala si colectiva, o alimentatie bogata in fructe, legume, carne, lactate, , plimbari in aer liber, aerisirea incaperilor, evitarea aglomeratiilor, odihna.

Complianta in tuberculoza se raporteaza mai ales la disciplina pacientului in ce priveste administrarea tratamentului, pe o durata minima standard de minim 6 luni, in conditiile in care, in pofida faptului ca medicamentele sunt gratuite (sau poate tocmai de aceea), beneficiul, exprimat prin starea subiectiva a pacientului, nu contrabalanseaza intotdeauna posibilele reactii adverse si nu este suficient motivant.

“Datorita unei mobilizari eficiente a sistemului de sanatate publica si a unei importante retele de specialitate de pneumoftiziologie (spital de specialitate in Baia Mare dispensar TBC in Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Tg. Lapus, Borsa, sectii de specialitate cu paturi in Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei si Viseu de Sus), precum si prin activitatea mediatorilor sanitari romi, in judetul Maramures incidenta acestei boli este in continua scadere, astfel ca daca in anul 2008 existau 457 cazuri noi (indicator de 89,29 la 100.000 locuitori), in anul 2010 numarul bolnavilor de tuberculoza a scazut la 356 cazuri noi pe an (indicator de 69,74 la 100.000 locuitori)”, a spus Rares Pop, director DSP Maramures.

Tuberculoza ramane in continuare, insa, un subiect deschis pentru care sistemul public de sanatate publica va aloca toate resursele umane si materiale astfel incat, conform recomandarilor si strategiilor OMS, in secolul XXI sa nu mai moara nimeni de tuberculoza.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *