25 martie: Crestinii sarbatoresc Buna Vestire

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Buna Vestire, sarbatoare randuita in cinstea Maicii Domnului, este praznuita de Biserica Ortodoxa la 25 martie, informeaza AGERPRES.

Sarbatoarea Bunei Vestiri este legata de vestea adusa de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret, cand i se inchina cu cuvintele „Bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei” (Luca 1, 28).

Evanghelia Sfantului Apostol si Evanghelist Luca arata cum Arhanghelul Gavriil a fost trimis catre Fecioara Maria din Nazaret pentru a-i vesti ca a fost aleasa de Dumnezeu sa aduca in lume pe Fiul Sau, spre mantuirea oamenilor (Luca 1, 26-38).

Dupa o vietuire de 12 ani in templul din Ierusalim, Fecioara Maria a fost incredintata unui batran drept numit Iosif, sub randuiala insotirii, dar pentru pazirea fecioriei celei care L-a nascut pe Dumnezeu.

In biserica Domnului din Ierusalim, Sfanta Fecioara nu mai avea ingaduinta sa stea dupa ce implinise varsta la care celelalte fecioare paraseau locuinta sfanta si se maritau. Insa, la cererea preotilor si arhiereilor de a parasi templul si de a intra in randuiala stiuta, Maria a raspuns ca din scutece este data lui Dumnezeu de parinti si Lui I-a fagaduit sa-si pazeasca feciorie in veci. Deci, nu este cu putinta sa fie maritata cu om, nici nu poate fi silita spre nunta, fiind fecioara a lui Dumnezeu Cel fara de moarte.

„Deci, arhiereii se minunau de acel lucru nemaiauzit, pentru ca nici o fecioara n-a mai fost vreodata care sa-I fi fagaduit Domnului candva a sa feciorie in veci, ci numai Maria cea dintai in lume s-a aratat astfel. Deci, se sfatuiau pentru dansa ce sa faca, pentru ca petrecea in biserica Domnului, iar dupa catapeteasma cea mai dinauntru nu voiau sa-i lase intrarea mai mult, venindu-i vremea de logodit; dar nici nu cutezau sa dea dupa barbat pe fecioara lui Dumnezeu. Si nu se pricepeau cum sa randuiasca cu placere dumnezeiasca, viata ei cea fecioreasca fara de barbat, ca sa nu manie pe Dumnezeu in ceva, pentru ca amandoua acelea se stiau ca sunt mare pacat; adica si spre nunta a sili pe o fecioara care si-a fagaduit lui Dumnezeu fecioria vesnica, si a tine parte femeiasca in Sfanta Sfintelor, fiind in varsta desavarsita” (Vietile Sfintilor).

Si apropiindu-se de Chivotul Legii, dupa multa rugaciune, au primit raspuns: sa se caute un barbat vrednic, caruia sa i se incredinteze Sfanta Fecioara, sub randuiala si chipul insotirii, pentru pazirea fecioriei.

Despre cum a fost ales acel barbat, traditia Bisericii arata ca s-a facut in acest fel: din casa si din semintia lui David au fost alesi barbati fara femei, iar toiegele lor au fost puse in altar; al carui toiag a inverzit, acela a fost ales pentru a i se incredinta Fecioara Maria.

Sfantul Iosif, un barbat batran si drept, care a fost ales pentru a i se incredinta Fecioara spre paza, a luat-o in casa sa din Nazaretul Galileii. Aici, pe cand se afla la rugaciune, a primit vestea adusa de Arhanghelul Gavriil, precum ca a aflat har inaintea lui Dumnezeu, dovedindu-se vrednica sa aduca in lume, ca om intrupat, pe Mantuitorul Iisus Hristos (sursa: vol. „Vietile Sfintilor”).

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole