25 octombrie, Ziua Armatei Romaniei

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

La 25 octombrie este sarbatorita Ziua Armatei Romaniei. Cu aceasta ocazie, va fi arborat Drapelul national la sediile institutiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime si fluviale si vor fi organizate ceremonii militare si activitati comemorative in toate garnizoanele din tara, in teatrele de operatii si in tarile in care Romania are acreditati atasati ai Apararii, potrivit mapn.ro, informeaza AGERPRES.

Militarii romani din teatrele de operatii sarbatoresc Ziua Armatei Romaniei prin organizarea unor ceremonii militare si a unor activitati culturale si sportive, la care vor fi invitati si parteneri din coalitiile multinationale.

Armata Romaniei participa cu efective la diverse misiuni internationale de sprijinire a pacii sau umanitare, si de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfasurate sub egida NATO, UE si ONU, sau fac parte din angajamente de tip coalitie internationala.

Majoritatea angajamentelor externe ale Armatei Romaniei sunt desfasurate sub egida NATO, respectiv 814 militari, conform smap.mapn.ro//misiuni.php. Romania este stat membru al NATO din 29 martie 2004. In plus, Romania participa cu 56 de militari la operatiuni sub egida Uniunii Europene (EUMM in Georgia, Althea in Bosnia si Hertegovina, EU NAVFOR Atalanta in Mediterana) si 36 de observatori militari si monitori la misiuni ONU, potrivit http://smap.mapn.ro//misiuni.php.

Prima actiune de lupta a Armatei Romaniei in afara granitelor nationale, de dupa Revolutia din 1989, a inceput la 8 martie 1996, alaturi de contingente ale armatelor statelor membre NATO si partenere, in teatrul de operatii din Bosnia-Hertegovina, cu Batalionul 96 Geniu. In 2000, Armata Romaniei a inceput participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major si, ulterior, cu subunitati specializate, de nivel companie.

Romania a dislocat, in iulie 2002, in Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari, provenind din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab”, sub comanda Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), care la acea data se afla sub comanda coalitiei multinationale care actiona in aceasta tara in baza unei rezolutii a ONU. Luna iulie a anului 2003 a marcat inceputul participarii militare romanesti la operatiunea ”Iraqi Freedom”.

Dupa 1990, 29 de militari romani au murit in teatrele de operatii, iar alti peste 140 au fost raniti.

In 2010, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, a fost dezvelit, in Parcul Tineretului din Capitala, Monumentul Eroilor militari romani cazuti la datorie.

* * *

Ziua Armatei Romaniei a fost instituita prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Data 25 octombrie 1944 semnifica eliberarea deplina a teritoriului national de sub ocupatia hortisto-fascista, care s-a obtinut prin lupta eroica a peste 525.000 de militari angajati nemijlocit in lupta, intre 23 august si 25 octombrie 1944. Dintre acestia au fost ucisi sau raniti circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea partii de nord-est a Transilvaniei nu a insemnat si incetarea luptelor duse de Armata Romaniei, care a continuat razboiul antifascist alaturi de puterile Natiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, pana la victoria finala. ”Ajunse la frontiera din 1940, diviziile noastre — mentiona comunicatul Marelui Stat Major din data de 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort si de noi lupte alaturi de marii nostri aliati, pana la infrangerea totala a fortelor germano-maghiare”.

* * *

In cea mai mare parte, statele din Europa aduc un omagiu anual, la o data distincta (care are o insemnatate istorica sau identitara nationala), celor care sunt incadrati in structurile fortelor armate nationale.

Statul vecin Romaniei, Bulgaria, aniverseaza in fiecare an la 6 mai Ziua curajului, prilej cu care este marcat praznicul Sfantului Gheorghe, care este patronul spiritual al fortelor armate bulgare, potrivit www.sofiaglobe.com.

Grecia marcheaza la 21 noiembrie Ziua fortelor armate, Franta isi serbeaza armata la 11 noiembrie, data semnarii armistitiului din 1918 dintre aliati si Germania, iar Italia aduce un omagiu fortelor sale armate la 4 noiembrie, ziua in care s-a semnat armistitiul de la Villa Giusti, din 1918.

Anual, in ultima sambata din luna iunie, Marea Britanie sarbatoreste ziua fortelor armate britanice, mentioneaza www.armedforcesday.org.uk.

Polonia, de asemenea stat membru NATO, marcheaza anual ziua fortelor armate poloneze la 15 august, data la care, in 1920, a fost obtinuta victoria in batalia de la Varsovia impotriva fortelor armate sovietice, conform http://www.nowyjorkonz.msz.gov.pl.

Din 1987, Spania marcheaza ziua formelor armate spaniole in cea mai apropiata sambata raportata la data de 30 mai, care este sarbatoarea praznicului Sfantului Ferdinand, potrivit http://www.nrdc-sp.nato.int.

Din 1992, anual, la data de 21 mai, Ungaria aduce un omagiu fortelor sale armate, indica http://washington.kormany.hu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2