26 de localitati maramuresene afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase

Reclame home 1
Reclame home 1

Fenomenele meteorologice periculoase si precipitatiile torentiale au contribuit la formarea de torenti pe versanti, respectiv la cresterea nivelurilor si debitelor vailor si paraielor. Au fost depasite pragurile de precipitatii la mai multe statii hidrometrice, respectiv Moisei, Cavnic, Baia Sprie si acumularea Stramtori Firiza. Mai multe rauri au atins cota de atentie, Viseu, Firiza, Cavnic, Iza, si Lapus. Vaile si paraiele de pe raza a 11 unitati administrativ-teritoriale, respectiv 26 de localitati (Baia Sprie, Cernesti, Baia Mare, Sisesti, Ulmeni, Stramtura, Bogdan Voda, Rozavlea, Dragomiresti, Barsana si Poienile de Sub Munte) s-au revarsat si au afectat curti si anexe, infrastructura rutiera, terenuri arabile, dar si aparari de maluri.

Prefect Vasile Moldovan, presedintele CJSU: ”Pompierii militari din Viseu de Sus si Bogdan Voda au intervenit cu autospecialele din dotare si cu motopompe pentru evacuare apelor din subsoluri si curti din sase gospodarii inundate în localitatile Stramtura, Viseu de Sus si Viseu de Jos. De asemenea, comitetele locale pentru situatii de urgenta au actionat pentru deblocarea cailor de acces inundate, curatarea drumurilor de aluviunile transportate de suvoaiele de apa. Angajatii de la drumuri judetene au decolmatat santurile si rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de politie au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate si au sprijinit interventia echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundatii.”

Scurgerile de pe versantii si apele revarsate ale vailor si paraielor au inundat trei subsoluri, 26 de anexe gospodaresti, 112,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de pasuni si fanete.

Dan Buca, purtator de cuvant CJSU Maramures: „Suvoaiele de apa au transportat aluviuni, material lemnos, pietris care au colmatat cinci fantani si au afectat 0,3 km de drum judetean, 10,7 km de drumuri comunale, 55,7 km de strazi si ulite, 6,52 km de drumuri agricole, 2 km de drumuri forestiere. Ape învolburate au colmatat si distrus un podet, o punte pietonala, respectiv au afectat cinci poduri si 15 podete. Cresterea debitelor si nivelurilor cursurilor de apa au produs eroziuni de mal pe o suprafata de 20 km, respectiv au afectat 0,5 km de aparare de mal.”

Situatia centralizata a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisa la nivel central, iar verificarea si evaluarea obiectivelor afectate de inundatii vor fi verificate de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

Informatii si foto: CJSU Maramures

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2