40 de molecule noi ar putea intra pe lista de compensate si gratuite

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, sustine ca saptamana viitoare, cel mai probabil, va incepe evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate si gratuite si ca la o prima estimare 30-40 de molecule noi vor intra pe lista, care va fi finalizata in toamna, informeaza Agerpres.

„De saptamana viitoare sa inceapa evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate si gratuite. Daca toate lucrurile merg bine, sper ca in toamna sa avem o noua lista de medicamente compensate si gratuite. Toamna poate insemna septembrie sau poate insemna noiembrie, depinde foarte mult de timpul necesar pentru evaluare, contestatii, discutii. O sa incercam ca toti pasii sa fie transparenti.

Consider o lista noua ca este finalizata in momentul in care pacientul beneficiaza de acel medicament. Evaluarea va putea merge mult mai repede luand in considerare rezultatele pe care altii (n.r. — alte tari) le-au publicat deja si au facut deja aceste evaluari. Pe criteriile noastre, in momentul de fata ar putea intra pe lista — avem o prima estimare — intre 30-40 de molecule noi din 160 care vor intra cu siguranta si cred ca si altele”, a declarat Savu joi la o dezbatere organizata de Ministerul Sanatatii.

Potrivit acestuia, multe dintre molecule nu sunt neaparat medicamente „dramatic imbunatatite” fata de tratamentul pe care pacientii il au la dispozitie in momentul de fata iar in cazul lor, probabil intrarea va fi conditionata de oferirea unui cost benefic pentru sistemul de asigurari de sanatate.

„Exista anumite medicamente care intr-adevar aduc un beneficiu terapeutic semnificativ fata de ce exista in momentul de fata, exista altele la care beneficiul este marginal si la care criteriul mai important va fi eficientizarea costului cu sistem. Noile molecule vor fi pentru afectiuni oncologice, hematologia, poliartrita reumatoida, diabetul, hepatita — sunt principalele arii terapeutice. Probabil nu veti mai auzi in compensare nume pe care le-ati comentat in ultima perioada. Vorbim de zeci de molecule care vor fi scoase”, a spus Savu.

La randul sau, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a sustinut ideea ca printr-un parteneriat firmele sa suporte o parte din costurile unor medicamente.

„Atunci cand am spus ca mi-as dori un parteneriat cu firmele, m-am gandit la a discuta lucrurile in functie de posibilitatile fiecaruia: ale CNAS sau ale firmelor. CNAS nu are atatia bani incat sa dea absolut tot ce se doreste, cand se doreste si sa nu puna niciun fel de intrebare. Si atunci ma gandesc, tinand cont si de eficienta medicamentului, ca este mult mai normal si corect sa existe un parteneriat. Medicamentul este bun, salveaza vieti, amelioreaza, este in regula. Este mai putin bun, hai sa vedem cum micsoram procentul pe care il da Casa. Scopul este de a da la cat mai multa lume si atunci cand are nevoie. Firma sa suporte o parte din costuri”, a explicat reprezentantul CNAS.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2