400.000 de romani au obezitate morbida

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

obezAproximativ 400.000 de romani sufera de obezitate morbida, iar singura solutie medicala pentru acestia este operatia, care se face doar in clinicile private, o interventie dificila, cu posibile complicatii si mai ales foarte costisitoare, potrivit prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, scrie Agerpres.

„In jur de 400.000 de adulti din Romania au obezitate morbida, la care raspunsul terapeutic mai poate fi asteptat decat prin asa-numita chirurgie metabolica, prin interventii chirurgicale, care sunt extrem de costisitoare si care nu sunt asigurate nici ca si coplata, la ora actuala, de statul roman”, a declarat, in prima zi a Congresului National de Diabet, prof. univ. dr. Maria Mota.

Operatii de micsorare de stomac sau suntarea unei parti din intestin se fac in mai multe centre private din Romania, insa costurile nu sunt mai mici de 3.000 de euro pentru o singura interventie de acest fel.

„S-a inceput timid, in urma cu cativa ani, intr-un singur centru privat din Romania, iar costurile in acel moment erau de aproape 10.000 de euro pentru o interventie chirurgicala. (…) La ora actuala, in Bucuresti sunt mai multe centre. S-a deschis un centru de excelenta in Timisoara. Aceste interventii — dar nu sunt foarte informata, stiu ca se fac si in Cluj, in Iasi. In Craiova s-au facut cateva interventii cu o echipa internationala. Operatiile nu pot continua la stat. Ele nu pot fi facute la ora actuala decat in sistem privat, pentru ca, desi s-au redus costurile, sunt in functie de tehnica chirurgicala. Sunt numeroase tehnici, intre 3 si 10.000, daca nu apar probleme. Daca apar complicatii postoperatorii, costurile pot sa fie mai mari”, a explicat prof. univ. dr. Maria Mota.

In ultima vreme, tot mai multi romani apeleaza la chirurgi mai mult din dorinta de a arata bine, nu din nevoia de a fi sanatosi.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole