5 milioane de lei cheltuite pe simpozioane, expozitii si spectacole „culturale”, dar nimic pentru istorie si mostenire. Biserica monument din Buteasa se prabuseste in Anul Centenarului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Biserica de lemn din Buteasa, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, a ajuns intr-o stare avansata de degradare. Lacasul a fost construit dupa anul 1780 si figureaza pe lista monumentelor istorice. Aceasta clasare nu a adus cu sine si o atentie deosebita a autoritatilor. Desi a fost semnalizata de nenumarate ori situatia deplorabila in care a ajuns monumentul, prea putini au miscat vreun deget.

In 2011 preotul paroh din localitate a angajat o firma pentru a face evaluarea lucrarilor si devizul. Reabilitarea a fost estimata la 500.000 de lei. Procedura s-a blocat la nivelul Directiei pentru Cultura, care nu a primit de la minister, prin Secretariatul de stat pentru Culte, sumele pentru repararea monumentului. Acum 8-9 ani pictura mai putea fi refacuta. Intre timp, peretii interiori, din lut batut pe scandura, s-au prabusit in totalitate. Acoperisul din sindrila este deteriorat in cea mai mare parte. La felul in care arata, doar norocul pare sa tina scheletul acoperisului in picioare pana la primavara.

Sesizat asupra situatiei in care a ajuns monumentul, deputatul USR, Vlad Durus, s-a deplasat vineri, 16 noiembrie, in localitatea Buteasa.

„Remarc cu revolta starea in care a ajuns un monumen de cult a carui vechime trece de 200 de ani. Ma intreb de ce nu a figurat pe lista de proiecte ale autoritatilor judetene propuse spre finantare din bugetul de Centenar?! Daca tot s-au finantat simpozioane si spectacole in Maramures de peste 5.000.000 de lei in acest an, a caror efect s-a evaporat inainte de a se termina „proiectul”, de ce nu a existat interes si pentru ceva care sa ramana peste ani?

Nepasare pentru istorie nu a fost doar la nivel local. Uitati-va la cum arata casa memoriala a lui Iuliu Maniu! Uitati-va la cum arata casa lui Gheorghe Pop de Basesti! Casa lui Brancusi s-a daramat deja acum cateva luni… Acesta este Centenarul nostru – milioane catre bairamuri (pentru sifonarea bugetului), in timp ce istoria noastra se prabuseste in nepasare. N-ai cum sa nu te revolti cand vezi asa ceva…”, a spus deputatul Vlad Durus.

Parlamentarul s-a angajat sa faca demersuri imediate catre Ministerul Culturii pentru incercarea de salvare a monumentului. Este greu de inteles cum a fost lasat monumentul, de catre autoritati si biserica, sa ajunga intr-o asemenea stare.

Biroul comunicare,

Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2