50 de milioane de locuinte din China nu sunt ocupate

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Un studiu ce urmeaza a fi publicat in curand arata ca aproximativ 22% din stocul de locuinte urbane din China nu sunt ocupate, ceea ce inseamna peste 50 de milioane de locuinte, potrivit profesorului Gan Li, care a coordonat acest studiu derulat la nivel national, informeaza Bloomberg, transmite AGERPRES.

Oficialii chinezi se tem de un scenariu in care proprietarii locuintelor neocupate se vor ingramadi sa vanda, in momentul in care vor aparea fisuri pe piata imobiliara, ceea ce va duce la prabusirea preturilor. Cele mai recente date sugereaza, de asemenea, ca eforturilor Beijingului de a limita speculatiile pe piata imobiliara nu au dat rezultate.

“Nu exista nicio alta tara cu un asemenea grad ridicat de locuinte vacante. In cazul in care vor aparea fisuri pe piata imobiliara, aceste locuinte vor fi scoase la vanzare ceea ce va lovi China ca un val de inundatii”, sustine Gan Li, profesor la Universitatea de Finante si Economie din Chengdu.

Mii de cercetatori s-au raspandit anul trecut pe intreg teritoriul Chinei pentru realizarea sondajului gospodariilor din China, care este coordonat de Gan Li de la de Finante si Economie din Chengdu. Potrivit lui Gan Li, rata locuintelor vacante, care exclude locuintele ce urmeaza a fi vandute de dezvoltatori, nu a suferit modificari fata de anul 2013, cand se situa la 22,4%. Sondajul din 2013 a aratat ca in China exista 49 de milioane de locuinte vacante, iar Gan Li sustine ca in prezent numarul este “cu siguranta de peste 50 de milioane de unitati”.

Casele de vacanta si locuintele parasite ale celor care au plecat sa caute un loc de munca in alta parte sunt o parte din proprietatile vacante insa achizitiile de locuinte pentru investitii sunt principalul factor care mentine rata locuintelor vacante la un nivel atat de ridicat, subliniaza Gan Li. Aceasta in pofida masurilor introduse la nivel national erau destinat sa descurajeze achizitionarea mai multor locuinte.

O solutie pe care Guvernul de la Beijing ar putea sa o utilizeze este taxa pe proprietatile vacante pentru a solutiona aceasta problema, insa o astfel de taxa nu pare iminenta.

La randul sau, Kaiji Chen, care a lucrat la un studiu dedicat bulei speculative de pe piata imobiliara chineza, subliniaza ca exista un cost economic al locuintelor neocupate pentru ca acestea franeaza oferta, ceea ce pune noi presiuni asupra preturilor si ii scoate de pe piata pe tinerii cumparatori.

Un exemplu de casa locuinta neocupata este o vila de la marginea Shanghai-ului detinuta de Natalie Feng, 27 de ani. Vila de doua etaje a fost cumparata de parintii lui Natalie Feng in ideea de a fi folosita in weekend, insa in prezent este neocupata cea mai mare parte a timpului. “Pentru fiecare week-end petrecut aici trebuie mai intai sa conducem timp de ora si sa facem curatenie timp de o jumatate de zi”, spune Feng care si-ar fi dorit ca parintii sa nu ii fi cumparat aceasta vila pentru ca acum daca va dori sa isi cumpere un alt apartament va trebui sa plateasca un avans mai mare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *