510 unitati administrativ-teritoriale vor fi scoase la licitatie si vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) va scoate la licitatie, in anul 2020, 510 unitati administrativ-teritoriale (UAT), care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile, in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF), s-a precizat intr-un comunicat de presa transmis catre ZiarMM.ro.

In acest context, reprezentantii ANCPI s-au intalnit cu membrii Uniunii Geodezilor din Romania (UGR), in scopul stabilirii masurilor necesare pentru accelerarea PNCCF.

ANCPI, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), este beneficiarul Proiectului major „Cresterea gradului de acoperire si de incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, inclus in AXA prioritara 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general in 660 de UAT-uri rurale, pana in anul 2023.

Laurentiu Alexandru BLAGA, presedinte – director general al ANCPI: “In prezent, prioritatea ANCPI este realizarea cadastrului general in cele 660 de comune incluse in Proiectul major, dintre care 510 vor fi scoase la licitatie in 2020. Pentru 300 de comune, aceasta va fi a doua procedura de atribuire, in conditiile in care prima data fie nu a fost depusa nicio oferta, fie ofertele au fost respinse. In acest context, vom organiza o serie de intalniri de lucru atat cu reprezentantii autoritatilor locale, cat si cu firmele care furnizeaza servicii de inregistrare sistematica a imobilelor. Cadastrul general nu poate fi realizat fara sprijinul tuturor celor implicati in acest proces. Programul national de cadastru si carte funciara 2015 – 2023 (PNCCF) se deruleaza intr-un ritm foarte lent. Exista, pe de o parte, multe contracte intarziate, iar, pe de alta parte, avem de-a face cu un numar foarte mare de contracte care sunt reziliate.”

La rindul sau, Ionut SAVOIU, presedintele Uniunii Geodezilor din Romania (UGR), a subliniat: „Firmele de cadastru nu participa la licitatiile organizate de ANCPI deoarece costurile de executie sunt mai mari decat valoareacontractului. Pretul platit de ANCPI pentru deschiderea unei carti funciare ar trebui sa fie direct proportional cu timpul alocat unei lucrari, unui imobil. Trebuie sa ne motivam angajatii, mai ales ca, in aceasta perioada, ne confruntam cu o lipsa acuta de specialisti. Multi au ales sa lucreze la stat, in timp ce altii au plecat in strainatate.”

Potrivit aceluiasi comunicat, proiectul „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania” completeaza obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate in zone rurale ale Romaniei. Valoarea totala a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezinta fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46.933.673 – cofinantare de la bugetul de stat.

Selectarea UAT-urilor din zonele rurale a fost facuta dupa anumite criterii: localitati care fac obiectul dezvoltarii proiectelor de infrastructura prevazute in Master Planul General de Transport al Romaniei; localitati care implementeaza ori sunt incluse in proiecte de dezvoltare a infrastructurii in cadrul altor programe; localitati in care sunt identificate zone cu vulnerabilitati sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

ZiarMM.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu