6 milioane de amatori de bere, asteptati la Oktoberfest

PNL

Circa sase milioane de amatori de bere sunt asteptati incepand de sambata la Munchen, la Oktoberfest, una dintre cele mai mari sarbatori populare din lume, ajunsa la cea de-a 181-a editie, relateaza AFP citata de Agerpres.

Noul primar al orasului, Dieter Reiter (SPD), urmeaza sa deschida sambata manifestarea, care va dura 16 zile. Din 1950, onoarea de a da cep primului butoi de bere de 200 l ii revine primului edil al orasului. Berea trebuie sa curga dupa cat mai putine lovituri in butoi. Dieter Reiter si-a propus sa nu depaseasca ‘trei-patru’. El s-a antrenat intens cu un ‘spargator de butoaie’ de la beraria Paulaner. Presiunea pe primar este maxima, fiindca predecesorul lui, Christian Ude, si el social-democrat, detine recordul cu doua lovituri.

Anul trecut, cei circa 6,4 milioane de vizitatori au baut aproape 6,7 milioane de bere din ‘mass’-urile de 1 l. Pentru prima oara in acest an un mass urmeaza sa coste peste 10 euro in unele din cele 14 mari corturi din Piata Maria Tereza, a declarat oficiul de turism al orasului.

Alaturi de berea servita doar de sase berarii din Munchen autorizate (Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbrau, Lowenbrau, Spaten si Paulaner), toate fondate in secolele al XIV-lea — al XVI-lea, vizitatorii vor avea la dispozitie covrigi uriasi, carne de porc si de vita, pregatite ca specialitati locale. In 2013 au fost sacrificati 58 de vitei si 114 vaci pentru masa de la Oktoberfest.

Chiar daca turisti din lumea intreaga vin la Munchen in aceasta perioada (majoritatea italieni si americani), Oktoberfest ramane o manifestare bavareza, 72% dintre vizitatori fiind din Bavaria. La ultima editie, orasul a inregistrat venituri de circa 1,1 miliarde de euro.

Oktoberfest sarbatoreste 204 ani de la prima editie (nunta celui care avea sa fie regele Bavariei, Ludovic I, cu Theresa von Sachsen-Hildburghausen, la 12 octombrie 1810), dar este doar la a 181-a manifestare, 24 de editii fiind anulate din cauza unor razboaie, epidemii sau hiperinflatiei din anii 20.

Considerat in strainatate un simbol al Germaniei, evenimentul este organizat si in alte colturi ale lumii. Potrivit biroului de presa al primariei din Munchen, exista ‘aproximativ 2000 de serbari Oktoberfest’ in lume, cele mai importante fiind organizate la Blumenau (Brazilia), Kitchener (Canada) si Frankenmuth (Statele Unite), ultimul oras fiind supranumit ‘mica Bavarie din Michigan’.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1