77% dintre angajatii romani au un nivel scazut sau nul de competente IT

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

facebook-laptopPeste trei sferturi dintre angajatii din Romania nu detin abilitati in IT, ceea ce plaseaza tara noastra pe ultimul loc in Uniunea Europeana, reiese din concluziile Raportului de tara 2015, publicat recent de Comisia Europeana, scrie Agerpres.

Conform datelor citate, 77% din forta de munca din Romania prezinta un nivel scazut sau nul de competente IT, procentajul fiind unul mai mult decat dublu fata de media europeana, de 32%.

“Sunt date furnizate in Raportul de tara al Comisiei Europene, alaturi de concluziile in ceea ce priveste inca irelevanta pregatire pe care mediul universitar o face in raport cu piata muncii, dar si de ultima pozitie in Europa ocupata de tara noastra cand vine vorba de investitiile in cercetare (…) Toate acestea sunt o bariera pentru cresterea economiei digitale in Romania. Competentele digitale imbunatatite sunt de o importanta critica in revigorarea generala a economiei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale, si vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, constante si inclusive’, precizeaza, intr-un comunicat de presa referitor la Raportul Comisiei, ECDL Romania — Permisul european de conducere a computerului.

Din punct de vedere al Indicelui economiei si societatii digitale (DESI) 2015, in Romania, raportat la nivel european, s-au facut progrese, dar suntem inca pe ultimul loc in sectorul digital. Astfel, numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, iar 1,3% din totalul fortei de munca sunt specialisti in Tehnologia Informatiilor si Comunicarii.

De asemenea, foarte putini dintre utilizatorii de Internet (7,7%) folosesc servicii de e-banking, in timp ce 17% dintre romani cumpara online, fapt ce ne plaseaza la coada clasamentului in UE la capitolul e-commerce.

Potrivit datelor oficiale incluse in Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2014 — 2020, aproape o treime din populatia Romaniei (31%) utilizeaza, in prezent, serviciile de e-Guvernare, in timp ce media europeana se situeaza la 40%. Obiectivul european pentru finele anului 2015 este de 50%.

Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2014 — 2020 vizeaza in mod direct sectorul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor (TIC) si isi propune sa contribuie la dezvoltarea economica si cresterea competitivitatii Romaniei. Documentul prevede ca numarul angajatilor din sectorul TIC ar putea ajunge in Romania la 250.000, in urmatorii sase ani, iar investitia totala necesara in domeniu va depasi 3,9 miliarde de euro.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *