SENATORII AU DECIS – Părinții singuri nu vor putea fi obligați să presteze muncă de noapte

Un proiect legislativ care modifică Codul Muncii a trecut recent de Senat. Este vorba despre Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii, proiect care a fost adoptat de senatori în 30 mai, cu un total de 98 de voturi pentru.

Potrivit acestui proiect, lista celor care nu vor putea fi obligați să presteze muncă de noapte se va completa, pe lângă categoriile deja știute și anume femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează, printre altele.

Inițiatorii acestui proiect de lege adoptat de Senat aduc în discuție motivele pentru care un părinte dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte, respectiv siguranța copilului pe timp de noapte, posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire pe timpul zilei din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte, dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale sau impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faotul că părintele nu este diponibil sau nu poate lua parte la activitățile copilului în mod regulat.

Dacă această lege se va aplica, atunci tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, reespectiv reprezentantul familiei monoparentale, femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu vor presta muncă de noapte. Propunerea legislativă acum merge la Camera Deputaților, urmează promulgarea de către președintele României și apoi aplicare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu