DEPOZIT ECOLOGIC FĂRCAȘA – Răspunsul dat de către Direcția Națională Anticorupție

S-a tot vorbit despre eventuale cercetări care ar fi făcute de către procurorii DNA cu privire la proiectul realizării depozitului ecologic de la Fărcașa, unde s-au cheltuit atația bani și investiția tot nu e finalizată încă. Timpul se scurge, iar dacă autoritățile județene nu reușesc să facă acest depozit pană anul viitor la final, atunci banii vor trebui dați înapoi.

Am solicitat un punct de vedere oficial de la DNA pe acest subiect. Iată răspunsul primit:

Consecventă practicii sale de comunicare care răspunde interesului major al opiniei publice, Direcția Națională Anticorupție (D.N.A.), ca unitate de parchet,  face publice acele aspecte care se încadrează în limitele impuse de specificul activităților de urmărire penală, limite definite de  reglementările legale în vigoare. Astfel, informațiilor cu privire la eventuale dosare penale le sunt incidente prevederile art. 28 din Ghidul de bune practici privind Relația Sistemului Judiciar  cu Mass – Media, aprobat prin Hotărârea 197/2019 de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Raportat la dispozițiile anterior menționate, vă transmitem că nu suntem în măsură a oferi vreo informație despre o cauză având ca obiect aspectele menționate de dvs. în solicitare”.

Articolul la care face referire DNA spune că „Comunicarea de informații privind stadiul actelor de cercetare reprezentanților mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză. Dacă fapta ce formează obiectul dosarului penal prezintă un grad de pericol social ridicat sau justifică un interes deosebit pentru public pot fi comunicate informații despre începerea urmăririi penale cu privire la faptă și măsurile dispuse în cauză pentru identificarea făptuitorului sau strangerea probelor, cu excepția situației în care transmiterea acestor informații s-ar periclita rezultatul anchetei”.

Tot la respectivul articol se mai spune că accesul la categoriile de informații menționate poate fi restricționat dacă procurorul de caz apreciază motivat că prin comunicarea acestora se periclitează rezultatul anchetei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu