Fertilizarea asigură sănătatea și aspectul unei grădini

Martie și aprilie sunt lunile pe care specialiștii le recomandă pentru întreținerea și împrospătarea gazonului, pentru a obține un covor de iarbă rezistent și des.

Folosirea scarificatorului și a îngrășămintelor adecvate garantează un gazon comparabil cu cel englezesc.

„Diferențele de temperatură dintre noapte și zi din cursul iernii, zăpada, chiar și schimbările climatice, afectează calitatea gazonului. Pentru a asigura sănătatea și aspectul său, sunt necesare mai multe operațiuni. Se începe prin curățarea de buruieni și tunderea peluzei. După scarificarea și aerarea terenului se realizează supraînsămânțarea cu scopul de reîntinerire. La final, gazonul se fertilizează și se irigă”, precizează d-na Kocsis Judit-Anna, fondatoare companiei Bronto Comprod, cu sediul în Cluj Napoca, cu o experiență de peste 27 de ani în comercializarea utilajelor pentru grădinărit.

Una dintre cele mai importante lucrări care asigură revigorarea gazonului este scarificarea, cu scopul de a îndepărta stratul de materie organică moartă (thatch) de la suprafața solului, ceea ce va permite gazonului să respire și să dezvolte. Operațiunea se realizează cu ajutorul unui utilaj numit scarificator, care este prevăzut cu mai multe cuțite subțiri dispuse vertical, ce asigură afânarea și aerarea solului.

Compania clujeană propune pentru îndepărtarea stratului de thatch, ceea ce va asigura o nutriție organică și grăbirea creșterii gazonului, scarificatorul Bronto B-VERT G40, un utilaj care dispune de un sistem format din 17 lame și 16 gheare învârtite cât și un coș colector cu o capacitate de 45 litri.

Urmează lucrările de fertilizare, iar îngrășămintele pentru gazon vor asigura alimentarea acestuia cu micro și macroelemente. Un teren fertilizat corect va fi mult mai sănătos decât cel căruia îi lipsesc nutrienți.

Cel mai important element pentru gazon este azotul, care asigură o culoare sănătoasă și o creștere rapidă. Fosforul este esențial pentru dezvoltarea firului de iarbă, care stimulează formarea și creșterea puternică a rădăcinilor. Potasiul conservă apa, având un rol de întreținere și de stimulare a rezistenței la boli sau la un trafic intens.

Îngrășămintele mai conțin elemente precum calciul, magneziul și sulful, cât și cantități reduse de micronutrienți cum sunt fierul, manganul sau zincul.

Oferta Bronto cuprinde îngrășăminte pentru gazon cu acțiune îndelungată, de până la 120 de zile, produse de compania germană WOLF-Garten, care asigură un necesar echilibrat de substanțe nutritive pentru firele de iarbă, ce nu pot fi obținute în mod natural într-o cantitate optimă.

„«Natura Bio» de la WOLF-Garten este un îngrășământ organic pentru îngrijirea gazonului și grădinii, recomandat pentru agricultura ecologică, care conține doar componente pur vegetale din materii prime regenerabile, nemodificate genetic. Recomandăm și un produs revoluționar, îngrășământul lichid de la WOLF-Garten. Utilizarea este facilă: se conectează sticla cu fertilizator la furtunul de grădină, se rotește butonul «Pornit» și se începe pulverizarea. Se obține o peluză verde luxuriantă și deasă”, explică d-na Kocsis.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu