A doua sansa pentru Miruna

Integrarea socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie din judetul Brasov

De multe ori, povestile tinerilor care ajung in programele Hope and Homes for Children isi pun adanc amprenta pe inimile celor care le vin in ajutor. Este si cazul Mirunei Faur, tanara care a fost inclusa in programul de integrare socio-profesionala desfasurat de Hope and Homes for Children. La doar 20 de ani, Miruna pare sa fi trait deja mai multe vieti.

La doar 3 ani, Miruna a fost institutionalizata impreuna cu fratele ei geaman, ambii fiind preluati de autoritati in regim de urgenta. Pana la 11 ani, de soarta ei s-au ingrijit mai multi asistenti maternali. Miruna isi aduce aminte cu drag de acea perioada deoarece atunci a inceput sa mearga la scoala, unde ii placea, si avea rezultate bune.

Soarta avea sa i se schimbe din nou insa odata cu reintoarcerea in familia biologica. Parintii nu i-au mai dat voie sa mearga la scoala, asa ca a ramas cu doar 5 clase. De-a lungul timpului, relatia cu parintii s-a deteriorat, tatal fiind agresiv si dezinteresat de sustinerea finaciara a familiei.

Miruna a fost fortata de acesta sa se ocupe de familie, sa asigure menajul, dar si sa lucreze cu ziua pentru a putea asigura cele necesare traiului pentru intreaga familie. Cand nu reusea sa stranga suficienti bani, tatal o batea. Este unul dintre motivele pentru care a Miruna este de o vreme gazduita de un centru privat care preia victime ale violentei domestice. Aici, insa, i s-a pus in vedere ca nu mai poate ramane pentru multa vreme, iar viitorul tinerei a fost din nou pus sub semnul intrebarii, ea neavand la cine sa apeleze pentru ajutor, nici macar la fratele ei. In ciuda faptului ca acesta lucreaza intr-o frizerie, el nu isi poate ajuta financiar sora.

De curand, cazul Mirunei a ajuns in atentia Hope and Homes for Children. Dupa ce specialistii Fundatiei au evaluat situatia ei, tanara a fost inclusa in programul de integrare socio profesionala.

Pe intreaga perioada cat a fost inclusa in program a primit sprijin (informare, indrumare, acompaniere etc.) pentru identificarea si accesarea unei locuinte de inchiriat pentru care a fost achitata chiria in avans pentru 6 luni. De asemenea, a fost consiliata pentru pastrarea locului actual de munca de pe urma caruia obtine un venit constant ce ii permite sa faca si economii. Ulterior, tanara va putea sa isi asume plata chiriei pentru locuinta si cheltuielile de intretinere.

Miruna a mai beneficiat si de informare si consiliere pentru dezvoltarea increderii in serviciile si specialistii agentiilor de sprijin pentru violenta domestica si de serviciilor unui psiholog si ale unui jurist. Nu in ultimul rand, a primit informare si consiliere privind abordarea si mentinerea unui stil de viata sanatos (igiena, alimentatie, mediu fizic, emotional, acces servicii, medicatie etc.) si i s-a explicat cum poate apela la serviciile unui medic de familie in caz de nevoie.

Cel mai important, incepand cu aceasta toamna, Miruna va putea continua studiile urmand programul ”A doua sansa”. Visul ei s-a implinit.

Aceasta interventie face parte din programul de integrare socio-profesionala desfasurat de Hope and Homes for Children incepand cu anul 2002. Prin acest program, 1.015 de tineri au fost sprijiniti se integreze cu succes in societate. Din anul 2017, unul dintre finantatorii acestui program este compania KRUK Romania.

hopeandhomes.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1