A fost descoperit procesul neuronal de formare a amintirilor

Reclame home 1
Reclame home 1

creier-lucitorCu putin ajutor din partea lui Clint Eastwood, Jennifer Aniston si Josh Brolin sau cel putin de la fotografiile acestora, oamenii de stiinta au reusit o noua intelegere a modului in care amintirile evenimentelor din fiecare zi se formeaza in creier, rezultatele cercetarii fiind cuprinse intr-un studiu publicat in revista ‘ Neuron’, noteaza Reuters citata de Agerpres.

Cercetatorii au declarat ca studiul care a implicat persoane cu electrozi implantati in creier a aratat ca neuronii individuali dintr-o regiune numita lobul temporal medial joaca un rol central in formarea rapida a acestor amintiri.

Studiul a implicat 14 persoane cu epilepsie severa. Acestea au avut implantati electrozi pentru a identifica locatia in care a aparut convulsia in creierul lor. De asemenea, dispozitivele au permis cercetatorilor sa indice neuronii individuali care codifica amintiri.

Subiectilor le-au fost prezentate circa 100 de fotografii cu celebritati, inclusiv Halle Berry, Julia Roberts, Tiger Woods, Clint Eastwood, Jennifer Aniston si Josh Brolin fiind incluse si imagini cu Turnul Eiffel,Turnul din Pisa si Casa Alba.

Cercetatorii au identificat neuroni individuali care au reactionat la o anumita persoana, cum ar fi, de exemplu fotbalistul Brolin, dar nu si in ceea ce priveste un loc, cum ar fi Turnul Eiffel, si au creat imagini compuse dintre o persoana si un loc.

Subiectilor le-au fost prezentate apoi imaginile compuse iar cercetatorii au urmarit activitatea neuronilor individuali pe masura ce pacientii procesau noile asociatii intre oameni si locuri. Neuronul individual care anterior a raspuns la vederea imaginii lui Brolin a inceput sa raspunda si la vederea imaginea cu Turnul Eiffel.

„Acest studiu a mers in inima codului neuronal care sta la baza unuia dintre aspectele fundamentale ale cunoasterii umane, numita fomarea asociatiilor”, a spus neurochirurgul Itzhak Fried de la Ronald Reagan UCLA Medical Center si de la Geffen School of Medicine din cadrul University of California, Los Angeles.

„Descoperirea uimitoare a fost ca acest cod de baza este atat de explicit la nivelul neuronilor individuali din creierul uman”, a adaugat Fried, subliniind ca cercetatorii au putut inregistra activitatea unei „singure celule dintr-o multitudine de miliarde de neuroni din creier”.

Neurologul Rodrigo Quian Quiroga de la Centre for Systems Neuroscience de la Universitatea din Leicester din Marea Britanie a declarat ca rezultatele ar putea fi importante pentru ajutarea persoanelor cu boli neurologice cum este maladia Alzheimer.

„Pentru a intelege si trata astfel de patologii este intotdeauna bine sa intelegem modul in care lucreaza procesul de formare si codificare a noilor amintiri intr-un creier normal pentru ca apoi sa incercam sa intelegem ce merge gresit in cazul patologic si cum il putem potential trata”, a spus Quiroga, citat de Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole