A fost identificata o proteina din sange care ar putea prezice maladia Alzheimer

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

alzheimerCercetatorii de la Kings College din Londra au desfasurat un studiu in care au analizat peste 100 de perechi de gemeni identici si au identificat o proteina din sange care poate prezice daca un individ va dezvolta tulburare cognitiva moderata (MCI), legata de specialisti de maladia Alzheimer si de alte forme de dementa, informeaza foxnews.com citat de Agerpres.

Autorii studiului, publicat in revista ‘Translational Psychiatry’, au afirmat ca acesta este cea mai ampla cercetare de acest gen, deoarece a masurat simultan peste 1.000 de proteine din sangele a 200 de persoane sanatoase, prin utilizarea ca instrument a unui biomarker pentru proteine numit ‘SOMAscan’.

Potrivit unui comunicat de presa, ei au descoperit in premiera ca nivelul sanguin al proteinei MAPKAPK5 a fost, in medie, mai mic la persoanele a caror capacitate cognitiva a scazut pe parcursul a 10 ani. Acest declin a fost predominant in ceea ce priveste nivelul proteinei mentionate indiferent de cei doi factori de risc cunoscuti pentru Alzheimer: varsta si particularitatile genetice.

Cu toate ca studiile care implica imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET) au furnizat dovezi de dementa la pacienti asimptomatici, cercetatorii au subliniat ca aceste forme de investigare pot fi consumatoare de timp si foarte costisitoare.

Deocamdata, nu exista nici un remediu pentru Alzheimer, iar studiile anterioare legate de prevenirea maladiei au fost contestate deoarece trebuiau sa includa si riscul individual, care poate fi dificil de identificat, mentioneaza comunicatul de presa citat de foxnews.com.

Autorii studiului au argumentat ca descoperirea lor ar putea sa duca la proiectarea unor studii mai bune de prevenire a maladiei. Cateva studii anterioare efectuasera analize pe probe de sange al unor persoane care prezentau etape timpurii de declin cognitiv, au precizat specialistii.

“Desi ne aflam inca in cautarea unui tratament eficient pentru boala Alzheimer, ceea ce stim este ca prevenirea bolii ar putea sa fie, probabil, mai eficienta decat incercarea de a o face sa regreseze”, a spus autorul principal al studiului Steven Kiddle de la Kings College din Londra.

“Urmatorul pas va fi confirmarea sau nu, daca acea constatare initiala a noastra este specifica pentru boala Alzheimer, deoarece acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unui test de sange demn de incredere care ar ajuta medicii sa identifice persoanele potrivite pentru studii de prevenire a maladiei”, a mai spus Steven Kiddle citat de foxnews.com.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *