A fost realizata cea mai rapida camera de filmat, care capteaza 10 trilioane de cadre pe secunda

PNL

O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a dezvoltat cea mai rapida camera de filmare din lume, capabila sa capteze 10 trilioane de cadre pe secunda, care va permite observarea la o viteza extrem de redusa, ca si cum tipul s-ar opri in loc, a unor fenomene ce se petrec foarte rapid, relateaza vineri Xinhua, informeaza AGERPRES.

Studiul, publicat joi in jurnalul Light: Science & Applications, demonstreaza ca noul sistem, bazat pe o camera in femtosecunda, a incorporat o tehnica de captare de date utilizata in aplicatii precum tomografia.

”Stiam ca prin utilizarea unei singure camere in femtosecunda calitatea imaginii ar fi limitata”, a declarat Wang Lihong, profesor de inginerie medicala si electrica la Caltech. ”Am adaugat o alta camera care capteaza o imagine statica. Combinata cu imaginea inregistrata de camera in femtosecunda, se poate utiliza ceea ce se numeste transformarea Radon pentru a se obtine imagini de inalta calitate in timp ce se inregistreaza zece trilioane de cadre pe secunda”, a explicat cercetatorul.

Camera numita T-CUP a stabilit recordul mondial pentru viteza imagistica in timp real. Aceasta face posibila analizarea interactiunilor dintre lumina si materie la o rezolutie temporala fara precedent.

Noua tehnologie alimenteaza o noua generatie de microscoape ce vor fi utilizare in cercetarea biomedicala si in cadrul altor aplicatii, noteaza Xinhua.

”Este o realizare in sine”, a notat autorul principal al acestei lucrari, Liang Jinyang, specialist in imagistica ultra-rapida la Institutul national de cercetare stiintifica (INRS) din Franta.

”Intrezarim deja posibilitati pentru cresterea vitezei de pana la un cvadrilion de cadre pe secunda. Asemenea viteze vor oferi, cu siguranta, o fereastra catre secrete nedetectabile inca ale interactiunilor dintre lumina si materie”, a spus acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2