A început testarea oficială pentru COVID-19 în Baia Mare. Centrul de testare SARS-COV-2 de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, operațional

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, aflat în subordinea Consiliului Județean Maramureș, este prima unitate medicală din județ în care a fost construit un laborator de biologie moleculară, care include și un aparat de testare Real Time PCR, utilizat în depistarea infecțiilor cu noul coronavirus.

Ulterior construirii platformei și instruirii personalului, acesta a intrat într-o fază care a presupus procesarea de probe de la aceiași pacienți atât în laboratorul de la Baia Mare, cât și în laboratorul care funcționează la Cluj-Napoca, pentru a se stabili acuratețea rezultatelor. Având în vedere confirmarea funcționării în parametri optimi a laboratorului din Baia Mare, acesta poate intra în faza de testare efectivă a pacienților, fiind inclus pe lista unităților care testează oficial pacienți, prin teste de biologie moleculară. Astfel, începând de miercuri, 15 aprilie, testele pentru depistarea infecțiilor cu SARS-COV-2, pentru cetățenii din Maramureș vor fi procesate în cadrul laboratorului care funcționează în Baia Mare, la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie. Unitatea medicală a fost inclusă oficial și pe lista celor 10 unități medicale din țară care asigură asistență medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 în faza I.

În scurt timp se așteaptă operaționalizarea celorlalte două centre de testare din județul Maramureș, care vor funcționa în cadrul Spitalului Orășănesc din Vișeu de Sus și în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, astfel încât să se atingă o capacitate cât mai mare de testare.

Șeful administrației județene a arătat că este un susținător al testării în masă, pe care o vede ca singură posibilitate de relansare economică a României.

„Facem demersuri pe lângă Guvernul României pentru implementarea unei strategii de testare pe scară largă a populației și sperăm o schimbare cât mai rapidă de optică în acest sens. În Maramureș construim laboratoare care să deservească întreg județul, tocmai pentru a testa un număr cât mai mare de cetățeni. Fără o strategie de testare în masă, nu văd cum se poate relua activitatea economică a României”, a declarat președintele CJ Maramureș.

ZiarMM.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu