A murit rabinul Menahem Mendel Taub, nascut in Transilvania, supravietuitor de la Auschwitz

Reclame home 1
Reclame home 1


Mii de persoane au asistat duminica, la Ierusalim, la decesul rabinului Menahem Mendel Taub, supravietuitor al lagarului nazist de la Auschwitz, relateaza AFP.

Potrivit Agerpres, Taub, nascut in Transilvania in 1923, a decedat duminica in Orasul Sfant.

Cunoscut in comunitatea evreiasca ultraortodoxa ca descendent al unei dinastii de rabini hasidici din Ungaria, el a fost deportat la Auschwitz in 1944, impreuna cu sase frati si surori. A fost unicul supravietuitor din familie, dupa ce a fost supus experimentelor medicului nazist Josef Mengele. Rabinul a emigrat din SUA in Israel in 1963 si si-a dedicat viata marturiilor despre Holocaust, subiect caruia i-a consacrat o enciclopedie in mai multe volume, scriu jurnalistii Agerpres.

„Cel care a vazut cum sunt smulsi copiii din mainile mamelor pentru a fi aruncati in foc nu poate uita”, a spus Taub intr-un interviu acordat in 2014.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a exprimat tristetea la aflarea decesului rabinului. „Supravietuitor al ororilor Shoah, el si-a dedicat viata reconstruirii unei lumi evreiesti in Statul Israel si printre evreii din diaspora”, a spus prim-ministrul, citat intr-un comunicat al cabinetului sau.

„Era vocea eroismului spiritual al evreilor in timpul Shoah si a facut tot ce a putut pentru onorarea victimelor”, a declarat despre Taub presedintele Israelului, Reuven Rivlin. „Opera lui are o rezonanta deosebita intr-un moment in care trebuie sa ne dublam eforturile de a ne aminti si de a nu uita niciodata”, a adaugat seful statului israelian.

Foto: wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole