A treia procedura EVAR finalizata cu succes la Spitalul Judetean Baia Mare

Luni, 9 decembrie 2019, la Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare (S.J.U.B.M), in cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac si Cardiologie Interventionala (L.A.C.C.C.I.), o echipa medicala multidisciplinara de cardiologie, chirurgie vasculara si anestezie a efectuat cu succes a treia a procedura EVAR, din 2019, arata intr-un comunicat al unitatii medicale.

Potrivit informatiilor furnizate de catre corpul medical, a fost vorba despre o reparare percutana endoluminala a unui anevrism aortic abdominal infrarenal de mari dimensiuni (8,6 cm), cu iminenta majora de ruptura, la un pacient de peste 62 de ani. Dificultatea cazului a constat in diametrul mare al coletului anevrismal, respectiv extensia anevrismului pe ambele artere iliace, care prezentau tortuozitate marcata. Pentru acest caz, coordonatorii explorarilor pregatitoare si ai echipei medicale au fost dr. Dan Filip – medic primar cardiolog, doctor in medicina in cadrul Spitalului Judetean de Uurgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare si conf. dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena – Italia.

Pe langa anevrismul aortic abdominal, pacientul prezenta si boala coronariana ischemica, BPOC si insuficienta respiratorie cronica. Cu trei saptamani inaintea interventiei EVAR s-a practicat revascularizarea coronariana prin angioplastie coronariana percutana transluminala cu balon si implantarea unui stent DES pe IVA (vasul principal al cordului).

La data de 9 decembrie, procedura EVAR a fost efectuata sub anestezie generala cu intubatie orotraheala si ventilatie mecanica asistata de catre dr. Adriana Stoicovici. S-a utilizat abord arterial femural comun bilateral, o descoperire chirurgicala a dr. Ciprian Pop, dupa care proteza a fost implantata sub control fluoroscopic de catre dr. Dan Filip si conf. dr. Gianmarco De Donato). La final, dupa controlul anangiografic, fara incidente si complicatii, s-a efectuat sutura vasculara si trezirea pacientului. Interventia a durat peste o ora i a decurs fara complicatii, pacientul fiind momentan asimptomatic si stabil hemodinamic, mobilizabil.

 

Aceasta a treia procedura EVAR a putut fi realizata datorita includerii Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare in Programul National de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aorta abdominala al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Echipa medicala a fost alcatuita din proctor – conf. dr. Gianmarco de Donaro de la Spitalul Universitar Siena-Italia, Anestezie – Terapie Intensiva, dr. Adriana Stoicovici – medic primar ATI, as. med. Dana Moldovan, Chirurgie Vasculara, Dr. Ciprian Pop – medic specialist chirurgie cardio-vasculara, as. med. Bujor Sami, Cardiologie Interventionala, Dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor in medicina, dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic sef al cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac si Cardiologie Interventionala, as. med. Viorel Pinte (as. coord.), as. med. Cristian Toma, as. med. But Ovidiu, as. Paul Pop, as. Man Viorel, Imagistica CT si dr. Sabin – Dorel Nemes – Bota – medic primar radiologie si imagistica medicala.

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” felicita echipa medicala implicata in acest caz atat de complex, pentru o noua reusita chirurgicala inregistrata la unitatea medicala, a treia procedura EVAR in 2019, astfel de interventii putand fi facute, pana de curand, doar in marile centre sanitare din tara.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1