Academia Romana: Augustin Buzura – Una dintre marile constiinte ale poporului roman

Reclame home 1
Reclame home 1

Academia Romana isi exprima profunda tristete fata de disparitia lui Augustin Buzura si aduce un omagiu activitatii sale scriitoricesti.

„Membrii Academiei Romane au primit cu mare tristete vestea plecarii confratelui lor academicianul Augustin Buzura. Comunitatea academica, viata culturala din Romania si societatea romaneasca sufera astfel o grea si de neinlocuit pierdere”, se arata in comunicat al Academiei Romane transmis, marti, AGERPRES.

Prin moartea lui Augustin Buzura „cultura romana pierde un mare prozator, un caracter, un om moral, un om de atitudine”, se arata in comunicat.

Augustin Buzura, originar din Maramures (nascut la Berinta, pe 22 septembrie 1938), „a fost una dintre marile constiinte ale poporului roman, model de demnitate si curaj, ce a denuntat in opera sa abuzurile si absurditatea regimului comunist din Romania. Romanele sale sunt opera unui scriitor de un deosebit rafinament intelectual, cu o patrunzatoare capacitate analitica”, amintesc reprezentantii Academiei.

Augustin Buzura a fost, adauga acestia, si un publicist pasionat, cu un dezvoltat spirit civic.

„Scriitorul si-a pus talentul literar, vreme de peste o jumatate de secol, in slujba valorilor libertatii si demnitatii umane, cultivate cu mijloacele artei si culturii. A fost, din aceasta perspectiva, unul dintre cei mai mari intelectuali romani care a crezut in rezistenta civica prin cultura”, se mai arata in comunicat.

Prozatorul a fost redactor-sef al revistei literare „Tribuna” din Cluj, presedinte al Fundatiei Culturale Romane si presedinte al Institutului Cultural Roman, director al revistei „Cultura”, toate institutii fundamentale pentru promovarea si stimularea culturii romane, precizeaza Academia Romana.

Absolvent al Liceului „Gh. Sincai” din Baia Mare si al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Institutului de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, specializat in psihiatrie, Augustin Buzura a renuntat la cariera medicala in favoarea literaturii si publicisticii.

A debutat editorial la 25 de ani cu volumul de povestiri „Capul Bunei Sperante”, urmat de volumul „De ce zboara vulturii?”, ambele publicate in anii imediat urmatori „obsedantului deceniu” (1963, respectiv 1967). Au urmat volumele „Absentii” (1970), „Fetele tacerii” (1974), „Orgolii” (1977), „Vocile noptii” (1980), „Refugii” (1984), „Drumul cenusii” (1988), „Recviem pentru nebuni si bestii” (1999), „Teroarea iluziei” (2004), „Raport asupra singuratatii” (2009). Intre 2013-2014 i-au fost tiparite primele patru romane din seria „Opere complete”.

„Creatia sa, demistificatoare si incitanta prin subtilitatea analizei psihologice, prin seriozitatea si gravitatea expresiei, a cunoscut inca de la inceput recunoasterea criticii literare si simpatia publicului. Romanele sale au cunoscut tiraje uriase si nenumarate reeditari in tara si strainatate, fiind unul dintre cei mai iubiti si admirati scriitori romani. A primit de 4 ori Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1970, 1974, 1980, 1984), Premiul ‘Ion Creanga al Academiei Romane’ (1977), Premiul Opera Omnia al revistei ‘Convorbiri Literare'”, spun reprezentantii Academiei.

Romanele lui Augustin Buzura au fost traduse in franceza, engleza, germana, chineza, suedeza, maghiara, poloneza, rusa, portugheza, slovena, japoneza, spaniola si a tradus, la randul sau, literatura germana, maghiara, franceza, spaniola, poloneza, rusa, chineza, slovena.

A fost presedinte al Filialei Romane a Asociatiei de Cultura si Stiinta Europeana cu sediul la Roma, membru fondator al Fundatiei Culturale Europene „Gulliver” din Amsterdam, membru in comitetul director al Centrului Euro-Atlantic. Doctor Honoris Causa al Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu (1997), al Universitatii de Nord din Baia Mare (2010), al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (2014). Membru de onoare al Academiei Romano-Americane (2000), membru al Academiei Braziliene de Litere (2001), membru al Academiei Latinitatii (2001), membru corespondent al Sudosteuropa Gesellchaft, Germania (2001).

A fost decorat cu Ordinul national „Pentru Merit” in grad de mare cruce (2000), cu Ordinul brazilian „Rio Branco” in grad de comandor, cu Ordinul mexican „Vulturel Aztec” si cu multe alte premii si medalii nationale si internationale.

Pe 3 iulie 1990 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, devenind membru titular pe 12 martie 1992.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole