Academia Romana marcheaza implinirea a doi ani de la incetarea din viata a scriitorului maramuresean Augustin Buzura

PNL

Academia Romana, prin Sectia de Filologie si Literatura, in parteneriat cu Fundatia Culturala “Augustin Buzura”, organizeaza miercuri, 10 iulie, sesiunea omagiala “Augustin Buzura”. Evenimentul va marca implinirea a doi ani de la incetarea din viata a scriitorului si se va desfasura in Aula Academiei Romane incepand cu ora 11, informeaza AGERPRES.

Activitatea literara, publicistica si culturala a academicianului Augustin Buzura va fi rememorata de acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, acad. Eugen Simion, presedintele Sectiei de filologie si literatura, acad. Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane, acad. Nicolae Breban, directorul Fundatiei Culturale “Ideea Europeana” si director al revistei “Contemporanul”, conf.univ. Paul Cernat, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, si Angela Martin, ingrijitor al operelor complete Augustin Buzura, traducator si eseist. Va lua de asemenea cuvantul Anamaria Maior-Buzura, fiica scriitorului si presedinte al Fundatiei Culturale “Augustin Buzura”.

Sesiunea omagiala va fi urmata de vernisarea expozitiei “Augustin Buzura: constiinta scrisului”, organizata in parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Romane. Vor prezenta Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii, conf.dr. Ileana Marin, Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii, si Ana-Maria Vulpescu, editor. Expozitia reuneste fotografii, manuscrise, documente inedite, marturii ale unui proces de cautare si sondare a autenticitatii, de exprimare a adevarului fara compromisuri, in conditiile confruntarii cu practicile cenzurii comuniste. Eroic prin forta morala pe care a manifestat-o in raport cu imposibilitatea de a transgresa limitele unei societati inchise, scriitorul Augustin Buzura a lasat mii de pagini continand versiuni, rescrieri, restructurari ale operelor sale. Expozitia pune pentru prima data in valoare portretul scriitorului conturat prin prezentarea laboratorului intim al scriiturii.

Augustin Buzura (1938-2017), absolvent al Facultatii de Medicina, pasionat de filosofie, arta si literatura, s-a remarcat prin curajul de a aborda teme dificile in contextul social si politic de dinainte 1989. Redactor-sef al revistei literare “Tribuna” din Cluj, fondatorul si presedintele Fundatiei Culturale Romane (1990-2003), transformata ulterior in Institutul Cultural Roman, al carui presedinte a fost pana in 2005, Augustin Buzura a excelat atat ca romancier, cat si in activitatea de manager cultural in institutiile pe care le-a creat, punand in practica strategii culturale de promovare a valorilor romanesti peste hotare.

De-a lungul celor 55 de ani de misiune literara si civica, scriitorul Augustin Buzura a publicat sapte romane: Absentii (1970), Fetele tacerii (1974), Orgolii (1977), Vocile noptii (1980), Drumul cenusii (1988), Recviem pentru nebuni si bestii (1999) si Raport asupra singuratatii (2009), toate ramase ca titluri reper in istoria romanului romanesc. Tradusa in franceza, engleza, rusa, germana, spaniola, portugheza, poloneza, chineza, suedeza, maghiara, slovena si japoneza, opera sa a cunoscut o larga circulatie inernationala. Temele sociale, abordate cu responsabilitatea celui care s-a confruntat zi de zi cu un sistem ostil si absurd, constituie contextul propice pentru sondarea psihologica a personajelor cu care multi dintre cititorii sai s-au identificat, asa cum reiese din corespondenta cu acestia, precum si din numarul urias al tirajelor si reeditarilor epuizate.

Sute de articole, interviuri, anchete, reportaje, portrete dau seama de intinderea si diversitatea intereselor intelectuale si sociale ale omului Buzura.

Augustin Buzura a primit de patru ori Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1970, 1974, 1980, 1984), Premiul “Ion Creanga al Academiei Romane” (1977), Premiul Opera Omnia al revistei “Convorbiri Literare”.

A fost presedinte al Filialei Romane a Asociatiei de Cultura si Stiinta Europeana cu sediul la Roma, membru fondator al Fundatiei Culturale Europene “Gulliver” din Amsterdam, membru in comitetul director al Centrului Euro-Atlantic. Doctor Honoris Causa al Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu (1997), al Universitatii de Nord din Baia Mare (2010), al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (2014). Membru de onoare al Academiei Romano-Americane (2000), membru al Academiei Braziliene de Litere (2001), membru al Academiei Latinitatii (2001), membru corespondent al Sudosteuropa-Gesellschaft, Germania (2001).

A fost decorat cu Ordinul National “Pentru Merit” in grad de Mare Cruce (2000), cu Ordinul Brazilian “Rio Branco” in grad de Comandor, cu Ordinul Mexican “Vulturul Aztec” si cu multe alte medalii nationale si internationale.

In data de 3 iulie 1990 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, devenind membru titular la 12 martie 1992.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1