Academicianul Sergiu Chirca, expresia romanismului care refuza sa moara

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Basarabean la origine, roman pana in cele mai fine trairi, academicianul Sergiu Ion Chirca vine sa ne arate ca “blestemul” legendarului Stefan cel Mare, care acum mai bine de o jumatate de mileniu a vazut in tarisoara Moldovei un asezamant al neamului romanesc, este inca viu.

S-au scurs doua secole de la prima “rusizare” a taramului de dincolo de Prut si peste sapte decenii de “moscovizare” agresiva, insa nici dupa trecerea in nefiinta a celor trei generatii prognozate de stalinistii celebrilor dictatori sovietici pentru a ruina spiritul voievozilor maramureseni, Dragos si Bogdan, intaii descalicatori de neam, trairea pro-romaneasca nu a disparut.

Academicianul Sergiu Chirca, rebotezat Serghei, dupa ritul moscovit, este un roman autentic. Empatic alaturi de rusii de ieri si de azi, victime ale oportunistilor financiari ai ultimelor doua decenii, economistul Chirca lanseaza o carte-manifest. O scriere spre trezire. O expresiva rechemare a simturilor catre tot ce inseamna neamul care i-a dat nastere.

A vorbi despre cartea prezentata recent in Baia Mare reprezinta sinonimul unei traduceri aproximative a unui om care a gandit si a trait romaneste, intr-un spatiu in care dreptul la simtamantul neingradit i-a fost definit ca o utopie.

Pentru tot ce inseamna romanismul de dincolo de Prut, un material de exceptie cu academicianul Sergiu Ion Chirca.

ZiarMM

Video: Roland STREBELI, Tibor CZOMPA

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *